Premijer Albanije Edi Rama izjavio je večeras da niko ne želi "veliku Albaniju", ali da kada neko stalno viče "vuk, vuka", može i da ga prizove.


Rama je, na prezentaciji knjige "Nova država - moderni državnik Hašim Tači“, rekao da je vreme da svi shvate da ne postoji nikakav drugi plan Albanaca nego da i Albanija i samoproglašeno Kosovo uđu u Evropsku uniju.


"Ne znam ni među najvećim nacionalistima da je neko zagovarao veliku Albaniju. To je korišćeno kao opravdanje za etničko čišćenje", tvrdi albanski premijer.


On je izrazio zadovoljstvo što vidi pozitivan razvoj u odnosu Albanije sa Srbijom.


PROČITAJTE JOŠ: SKANDAL U BEČU: Promocija knjige o “junaku” Tačiju; Na pozivnici se spominje borba "protiv Miloševića i najjače vojske u Evropi”


"Mi imamo dobre odnose sa Srbijom, a Kosovo ne tako dobre, ali to je normalno", ukazao je on.


Rama, takođe, tvrdi da je tzv. država Kosovo postala bezbedno mesto za Srbe.


U svom obraćanju prisutnima u Diplomatskoj akademiji u Beču, on je ukazao da je veliki problem nemogućnost slobodnog putovanja.


"Na Kosovu su vlasti izložene velikim izazovima, jer kako objasniti ljudima da su mogli slobodno da putuju za vreme Tita, pa čak i Miloševića, to jest pod diktatorima, a sada ne mogu", ukazao je Rama.


Kada je reč o EU, od koje traži otvaranje pregovora sa Albanijom, Rama je rekao da ne preti više nego što čini predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.


"Nikada nisam rekao da treba integrisati Zapadni Balkan u EU jer u suprotnom može doći do novog rata. Ja mislim da je to malo preterano, ali je neophodna evropska perspektiva našem regionu", zaključio je on.


U Diplomatskoj akademiji u Beču je, u organizaciji Austrijskog instituta za evropske i bezbednosne politike i Instituta dunavskog regiona i centralne Evrope (IDM) predstavljena knjiga britanske novinarke Suzi Džeger o Hašmu Tačiju.


PROČITAJTE JOŠ: Rama za zajedničku spoljnu politiku Albanije i Kosova


Na prezentaciji su govorili su sam Tači, zatim, Albert Roan, bivši učesnik u pregovorima o statusu Kosova i Metohije i nekadašnji generalni sekretar austrijskog ministarstva za spoljne poslove, Volfgang Petrič, bivši izaslanik EU za Kosovo i Metohiju.


Predstavljanje knjige je najavljeno pompeznim saopštenjem koje se završava tvrdnjom da je knjiga "priča o retkom uspehu zapadne vojne intervencije i prvoj biografiji novog predsednika Kosova, najmlađe evropske države".


Na ovu najavu mnogi su reagovali podsećanjem da je agresija NATO na Srbiju (SRJ) 1999. godine izvršena u savezu sa terorističkom OVK, čiji je jedan od lidera bio upravo Hašim Tači.


Protivnici priznanja jednostrane proglašene nezavisnosti Kosova, zbog toga, vide knjigu kao propagandu NATO i savezništva sa terorističkom OVK.