Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kazao je večeras da će Srbija sarađivati sa Sudom za zločine OVK ako bi postojala makar i teoretska šansa da se neko od tih zločinaca kazni, ali je dodao da ne treba imati preterana ili nerealna očekivanja.

Đurić je za RTS rekao da se ne treba previše nadati jer i ako dođe do kažnjavanja to će biti jer postoje određeni politički motivi.

PROČITAJTE JOŠ: OTKRIVENI POSMRTNI OSTACI NAŠIH OTETIH SUNARODNIKA NA KIM: Grobnica kod Đakovice krije tela 20 Srba?

"Da su hteli da ih kazne, ne bi ih držali na vlasti u našoj južnoj pokrajini 16,17 godina. Ako to budu hteli da urade pretpostavljam da će imati određene političke motive, ali u svakom slučaju ne treba da se nadamo previše", ocenio je on.

Komentarišući zaključke država Kvinte o modelima rešenja pitanja Kosova i Metohije i o tome koliko Srbija može da se nada, Đurić je kazao da Srbija ne treba da ima nikakve nedoumice, jer se sve te zemlje slažu u jednom, a to je da je za njih Kosovo nezavisna država.

PROČITAJTE JOŠ:  POD SUMNjOM I POLITIČARI: Prve optužnice Specijalnog suda za ratne zločine tzv. OVK u decembru

On dodaje da se one mogu dogovarati samo oko toga "kako i na koji način će da stežu obruč i da stvaraju uslove da teraju Srbiju da pravi ustupke po pitanju Kosova i Metohije".

"Mi smo za razgovor i dogovor i kompromis, ali nametanja jednostrana nećemo prihvatiti", istakao je on.

Komentarišući stav Srpske pravoslavne crkve o Kosovu, Đurić je kazao da bi "voleo da je u preporukama video više konkretnih predloga rešenja, a ne samo isticanje problema".

"Video sam da se pominje pitanje podele Kosova, a moram da kažem da nama niko nije ponudio podelu Kosova i Metohije, da dobijemo makar jedan deo teritorije te naše pokrajine. Voleo bih da svi stavovi budu više u kontaktu sa stvarnošću svih važnih društvenih činilaca, ako ništa drugo predstavnici naše crkve su podrzali teritorijalni integritet Srbije, ali ne bi bilo dobro da stvaramo atmosferu u kojoj će važni društveni subjekti jedni druge na implicitan način sumnjičiti za odnos prema statusu Kosova i Metohije jer smo svi na istoj strani", ocenio je Đurić.