TRAŽIMO autonomiju za Sandžak, promenu Ustava i status konstitutivnog naroda za Bošnjake!

Ovo je u četvrtak u Novom Pazaru, na tribini SDA "Autonomija - formula opstanka" poručio Enis Imamović, potpredsednik stranke i poslanik u Skupštini Srbije.

PROČITAJTE JOŠ: Premijerka podržala sprovođenje preporuka GREKO

Sa istog skupa podrška im je stigla i od predsednice Vojvođanskog kluba Branislave Kostić, koja je poručila da "građani Sandžaka imaju legitimno pravo da se bore za nivo autonomije za koji smatraju da im odgovara". A ta organizacija, koja je na predsedničkim izborima podržala lidera PSG Sašu Jankovića, već duže se zalaže da Vojvodina dobije zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.

PROČITAJTE JOŠ: Bez varnica na sednici Vlade

Na sve se nadovezao i Azem Vlasi, nekadašnji savetnik Hašima Tačija, koji je u Novom Pazaru, sada iz uloge političkog analitičara, "posavetovao" našu zemlju da se "ne isplati nikome gaziti prava, jer se to vraća kao bumerang, što Srbiji treba da bude pouka".

Na skupu, na kom se moglo čuti dosta antidržavnih tonova, Imamović je Sandžak nazvao "klasičnim primerom prekogranične regije":

- Model Južnog Tirola najprihvatljiviji je za nas, jer smo slični po broju i strukturi stanovnika. To predlažemo u dobroj nameri, da pomognemo Srbiji i Crnoj Gori.

Vlasi je Bošnjacima srdačno preporučio da za ostvarenje svojih ciljeva iskoriste dobre odnose između Srbije i Turske, odnosno predsednika Aleksandra Vučića i Redžepa Tajipa Erdogana:

- Ukoliko država želi da bude stabilna, mora uvažavati regionalizam i specifičnosti odrećenih sredina, naroda i kultura.

POZIVANjE NA "REFERENDUM"

KAD god traže autonomiju Sandžaka, lideri SDA, a i nekih drugih bošnjačkih stranaka, pozivaju se na referendum iz 1991. koji je organizovala SDA i koji je tadašnja vlast u Beogradu proglasila ilegalnim i ništavnim. "Referendum" je održan "po kućama" i u Srbiji i Crnoj Gori, a u SDA su tvrdili da se više od 95 odsto Bošnjaka izjasnilo za autonomiju Sandžaka, s pravom priključenja nekoj od tadašnjih republika.