OSIM rešavanja kosovskog čvora i poboljšanja vladavine prava, Srbija je dobila još jedan "uslov" za otključavanje evropskih vrata, a na koji ni na koji način ne može da utiče - reformu same Evropske unije.

Tako, bar na prvo slušanje, zvuče reči Emanuela Makrona, predsednika jedne od najuticajnijih članica EU - Francuske, koji je u obraćanju Evropskom parlamentu, u utorak, poručio da neće podržati prijem nijedne nove članice dok se Unija ne stabilizuje i ne reorganizuje.

Evropska komisija nedavno je objavila ambicioznu Strategiju proširenja u kojoj se, zemljama najdalje odmaklim u procesu integracija, Srbiji i Crnoj Gori, konkretno nudi 2025. godina kao datum ulaska u punopravno članstvo. Mnogi su, međutim, shvatili da Makronov stav ozbiljno dovodi u pitanje taj plan.

Ambasador Francuske u Srbiji Frederik Mondolini istakao je u sredu da ova zemlja ne zatvara EU vrata za Srbiju, niti je protiv Balkana u Uniji. On tvrdi da predsednik Makron u EP jasno rekao da želi da vidi zemlje regiona u Uniji, ali i da istovremeno želi reformu EU, kako bi bila u stanju da apsorbuje nove članice:

Pročitajte još - Makron Srbiji zatvara vrata EU!

- Francuska podržava pristupanje Srbije i Zapadnog Balkana bez ikakvih dvosmislenosti. Predsednik je kazao da treba slediti dve linije - prva je da se Balkanu približi evropska perspektiva, a druga za cilj ima unutrašnju reformu EU. Nije stvar jedno ili drugo, već i jedno i drugo. Sudbina Srbije je u njenim rukama i Francuska neće izmišljati čitavu seriju nekih uslova koje Srbija treba da ispuni da bi ušla u Uniju, već suprotno - naglasio je francuski ambasador.

Frederik Mondolini


Da li zemlje Balkana, uključujući Srbiju, u Parizu imaju iskrenu podršku na evropskom putu, moglo bi da bude poznato već u junu, kada na dnevni red dođe davanje zelenog svetla za otvaranje novih poglavlja. Srbija je spremna da započne pregovore o još pet oblasti, a ministarka za EU Jadranka Joksimović očekuje otvaranje najmanje dva poglavlja:

- Imamo pregovaračke pozicije koje su poslate i očekujem da će države članice na osnovu Izveštaja EK uspeti da donesu dovoljno dobru odluku da otvorimo najmanje tri poglavlja. Dosad smo u procesu pregovora uvek na međuvladinoj konferenciji otvarali po dva poglavlja, ako bismo sada otvorili isto toliko, ne znam šta bi bio tako veliki napredak - navela je Joksimovićeva.

Upitan - da li će Francuska iskoristiti priliku da dokaže svoju privrženost evropskom putu Srbije i u junu glasati za otvaranje novih poglavlja, ambasador Mondoloni poručuje:

- Želimo i podržaćemo da se što je moguće više poglavlja otvori u junu. Znam da će neki biti u iskušenju da sve svedu na pitanje broja samih poglavlja koja će se otvoriti, po principu ako bude dva onda ćemo biti razočarani, a ako se otvori šest bićemo veoma zadovoljni. Nažalost, stvari su malo komplikovanije i otvaranje perspektive je mnogo važnije.

Junker i Makron, Foto AP

OBARANjE RUKE S NEMAČKOM

MAKRONOV stav iznet u EP, politički analitičar Dragomir Anđelković naziva osnovom za naše evropske integracije:

- S jedne strane, Makronova izjava je racionalna, jer koja je svrha proširenja Unije ako je neizvesno da li će ona uopšte opstati. Po meni, Makron zapravo pokušava da sabotira nemački uticaj u Uniji, jer se novije članice EU i zemlje kandidati sve više približavaju Berlinu. Istovremeno, Francuska se nudi SAD kao ključni partner u EU.