SASTANAK tehničkih delegacija Beograda i Prištine, kojim je u sredu trebalo da bude zaokružena ovonedeljna ekspertska runda pregovora, nije ni održana u Briselu. Na dnevnom redu trebalo je da bude sloboda kretanja, ali se do teme nije ni stiglo.

Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) saopštila je da "iako je diskusija bila temeljna, dalji progres nije ostvaren", a obe strane su pozvane da intenziviraju napore na poslovima implementacije, uz podsećanje da je napredak u normalizaciji odnosa ključni element napretka na evropskom putu.

Pročitajte još - Prištinu ne brinu "pretnje" Unije

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da naša delegacija odlučno zahteva i od Prištine i od EU osnivanje i donošenje statuta ZSO:

- Samo usvajanjem statuta ZSO Priština bi pokazala da je spremna da se i dalje dogovara. Rezolutno zahtevamo donošenje statuta ZSO u neizmenjenoj formi, na onaj način na koji je to dogovoreno, ne obazirući se na odluke prištinskih sudova i slične interne akte.

On je ocenio i da su predstavnici Prištine u Brisel došli nespremni da sprovode dogovoreno u vezi sa formiranjem ZSO, očekujući da im "Srbija da sve":

- To tako ne funkcioniše. I oni, i EU, moraju da znaju da je onog momenta kada je sporazum o formiranju i usvajanju statuta ZSO potpisan to postala obaveza ne samo Beograda i Prištine, već i EU, jer je potpisom gospođe Ešton to postao sastavni deo evropske spoljne i bezbednosne politike.
Što se tiče pitanja iz oblasti energetike, Đurić je rekao da je delegacija Beograda ponudila konstruktivna rešenja akutne krize u energetskom sektoru.

- Zbog krađe struje od strane prištinskih vlasti čak je i u Zapadnoj Evropi i Briselu došlo do kašnjenja digitalnih časovnika za 6 minuta. Naša strana je ponudila konstruktivno rešenje kako da se reši problem tarifiranja i da se privremeno, do početka sprovođenja dogovora o energetici, to reši.

Đurić je naveo i da pozivni broj 381 nastavlja da važi za Srbe na KiM, nasuprot tvrdnjama Prištine, i da su za to "slagali, kao što su to činili i bezbroj puta dosad".

Pročitajte još - Mogerini: Vrata EU otvorena za Kosovo, prvo ispuniti uslove

ZASLUGE RUGOVE I TADIĆA

NAROD u Srbiji nema tako kratko pamćenje, pa da se ne seća da su upravo Jeremić i Tadić najodgovorniji, recimo, za sramnu politiku traženja presude od Međunarodnog suda pravde koji je legalizovao jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, pa nam danas u svim razgovorima upravo to svi nabijaju na nos - ocenio je Đurić.

Pročitajte još - Vučić: Mogerini podržala ubrzanje puta Srbije u EU

- I upravo tu presudu i odgovor na pitanje koje je tadašnje rukovodstvo Srbije tražilo, svi koriste kao argument u prilog takozvanoj nezavisnosti Kosova. I Pacoli se poziva na tu Jeremićevu i Tadićevu odluku, njih dvojica i Rugova su među najzaslužnijima za nezavisnost KiM.