OD petine mandata koliko ima u odlazećem sazivu Skupštine Beograda, Demokratska stranka je posle izbora u nedelju stigla do toga da za dve nedelje više neće imati svoje predstavnike u klupama parlamenta glavnog grada.

Partija koja je posle 2000. godine skoro deceniju i po držala prestoničke konce u rukama, prema poslednjim rezultatima nedeljnih izbora, dobila je poverenje tek oko 18.286 Beograđana, odnosno 2,25 odsto glasova. Zbog čega je sa 15,7 odsto, koliko je imala pre četiri godine, spala ispod cenzusa, više je razloga, ali po mnogima, unutarstranačka nadgornjavanja nanela su, možda, najveću štetu.

Priznajući loš rezultat koalicije oko DS, njen lider Dragan Šutanovac u nedelju je najavio da će se narednih dana na stranačkim organima razgovarati o ličnoj i o zajedničkoj odgovornosti, a naveo je da on ne beži od svoje.

PROČITAJTE JOŠ - Đilas: Izbori neregularni; Šapić: Cilj bio da dođemo u situaciju da nešto menjamo (VIDEO)

Očekuju li da Šutanovac ponudi ostavku i kakvo bi u tom slučaju bilo raspoloženje najviših organa, u vrhu DS u ponedeljak nisu bili radi da komentarišu.

- Još se sabira i analizira kako smo i gde prošli, sve će biti poznato u narednim danima - kratko nam je poručeno iz njihovog tabora.

PROČITAJTE JOŠ - "Novosti" Đilasu nisu poželjne?!

Vladimir Pejić, iz "Faktor plusa", kaže za "Novosti" da je DS dugo na nizbrdici i da je sada doživeo debakl ogromnih razmera. On podseća da su demokrate prošle kroz niz dezintegracionih procesa, da su im odlazili predsednici i da je u neku ruku ta stranka sopstvena kolateralna šteta:

- Stranka je pojela sebe. Sad su moguća tri scenarija: da doživi sudbinu SPO i praktično nestane sa političke scene, zatim da "okaje svoje grehe" i krene od nule napred sitnijim koracima, bez hipoteke prošlosti, gradeći novi imidž. Treća mogućnost je da to bude nova-stara DS koju bi preuzeo neko od njenih starih lidera.

Naš sagovornik smatra da u DS-u sada predstoji preispitivanje rada, stavova i načina na koji funkcionišu na različitim nivoima, a ne samo kada je reč o lideru stranke. Uz napomenu da DS nikada nije bila partija masovnog poverenja ali da jeste bila nosilac promena, Pejić očekuje da DS napravi nov program i okupi nove ljude koje će ponuditi na "političko tržište".

POTRESI U DEMOKRATSKOJ STRANCI

* januar 2014. - DS napušta Boris Tadić, do tada počasni predsednik DS, a koji je stranku vodio od februara 2004. do novembra 2012. godine.

* jul 2016. - iz DS odlazi Dragan Đilas, koji je na njenom čelu bio od 2012. do 2014. i na čelu Beograda od 2008. do 2013.

* oktobar 2016. - Bojan Pajtić saopštava da se povlači iz politike, a DS je predvodio od maja 2014. do septembra 2016, kada je za novog predsednika izabran Dragan Šutanovac.