SRBIJA i Republika Srpska će osnovati Nacionalni savet za očuvanje identiteta srpskog naroda, čiji će zadatak biti sprečavanje asimilacije.

Ovo je jedna od glavnih tačaka deklaracije o opstanku srpskog naroda, čije su donošenje najavili predsednici Srbije i Srpske Aleksandar Vučić i Milorad Dodik. Tekst deklaracije trebalo je da bude predstavljen na Sretenje, ali je predsednik Vučić predložio da se to, ipak, odloži kako bi se, kako je rekao, obezbedila šira međunarodna podrška.

Ovaj dokument, koji će najverovatnije biti usvojen u formi sporazuma, u velikoj meri je završen, ali se, prema našim informacijama, na njemu još radi. Naš izbor navodi da treba da se usaglase još neki pojmovi i tehnički detalji.

Nacionalni savet, prema pisanju "Glasa Srpske", čiji su novinari imali uvid u sporazum, trebalo bi da čine predsednici i premijeri RS i Srbije, patrijarh SPC i ministar spoljnih poslova Srbije.

PROČITAJTE JOŠ - Tri stuba za opstanak svih Srba

U sporazumu je navedeno da Srbija i RS njegovim potpisivanjem žele da obavežu svoje državne organe i institucije da omoguće materijalne, društvene i političke uslove za razvoj, očuvanje i negovanje kulture i nacionalnog identiteta srpskog naroda.

Dokument bi trebalo da usvoje skupštine Srbije i Republike Srpske. Prethodno bi na njega saglasnost trebalo da daju dve vlade, a vlada u Banjaluci je to već učinila. Dokument će biti formulisan kao aneks Sporazuma o uspostavljanju specijalnih i paralelnih odnosa između Srbije i RS.

Mere koje ovaj sporazum predviđa su negovanje bliskih odnosa svih Srba sa matičnom državom, jačanje svesti o zajedničkom poreklu, ubrzanje ekonomskog razvoja i čuvanje i negovanje srpske kulture i nacionalnog identiteta. Posebno se ističu ostvarivanje prava na upotrebu srpskog jezika i ćirilice, prava na izražavanje, izučavanje i razvoj srpske kulture, izučavanje nacionalne istorije i negovanje herojske, pravdoljubive i slobodarske tradicije srpskog naroda kao i na obeležavanje nacionalnih praznika.

Plan je i da učenici osnovnih škola iz Srbije i RS, već od septembra, počnu da uče isto gradivo iz srpskog, istorije, geografije i prirode i društva.

Foto Nikola Fifić Đaci u Srbiji i RS će imati isto gradivo iz srpskog, istorije...


DODIK: ODLAGANjE - ODGOVORAN POTEZ

DODIK smatra da je Vučić u pravu što je predložio odlaganje predstavljanja i usvajanje zajedničke deklaracije. On je, za RTS, ocenio da predsednik Srbije nije želeo da se donošenje tako važnog dokumenta poklopi sa završnim danima kampanje u Beogradu kako ne bi bilo primedaba da se to radi zbog izbora:

- To je državnička odgovornost - rekao je Dodik, koji je potvrdio i da planira da se kandiduje za srpskog člana Predsedništva BiH na predstojećim izborima.