POSETA predsednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, sledeće nedelje bi, posle skoro sedam godina ćutanja Zagreba, mogla da konačno pomeri s mrtve tačke dogovore o međugraničnim sporovima koje imaju dve države.

Prema našim informacijama, u prethodnom periodu obnovljena je komunikacija stručnjaka iz Srbije i Hrvatske kojima je poveren zadatak da pokušaju da reše pitanje 145 kilometara međe na Dunavu oko kojih se spore dve strane. Ipak, srpski zvaničnici ranije su upozoravali da je pitanje razgraničenja sa Hrvatskom mnogo komplikovanije nego sa BiH gde se dogovor nazire, a kočnice su pre svega u sferi politike.

Profesor međunarodnog prava Bojan Milisavljević očekuje da će naša država spremno ući u pregovore sa Hrvatskom, ali ne veruje da će doći do dogovora:

- Zagreb je postavio maksimalističke ciljeve i ima bolju pregovaračku poziciju jer je Hrvatska već članica EU. Nas, s druge strane, pritiskaju da pitanje granica rešimo pre ulaska u EU. Nama se žuri da to što pre rešimo, a njima odgovara odlaganje, tako da ne verujem da ćemo uspeti da se dogovorimo.

Pročitajte još - Vučić: Poseta Zagrebu 12. i 13. februara, da pomerimo stvari napred

Ako se dve države ne saglase oko granične linije, rešenje bi mogle da potraže u arbitraži ili pred Međunarodnim sudom pravde. Profesor Milisavljević smatra da bi, ako do toga dođe, bilo bolje ići na MSP:

- Reč je o respektabilnoj instituciji koju su osnovale UN i zato su veće šanse da se njihova odluka izvrši. A, na slučaju Hrvatske i Slovenije, videli smo da arbitraža ne mora da bude tako efikasno rešenje.

Dogovori sa BiH o granici napredovali su mnogo više, a čak se očekivalo i da krajem prošle godine dođe do konačnog dogovora. Iako je veći deo granične linije usaglašen, sporazum još nije potpisan, pre svega zbog oklevanja bošnjačkog člana Predsedništva Bakira Izetbegovića.

HIDROELEKTRANE I PRUGA

ZA uspostavljanje definitivne granice sa BiH čeka se još dogovor oko hidroelektrana "Zvornik" i "Bajina Bašta" na Drini, koje se delom nalaze na bosanskoj teritoriji iako su u vlasništvu Srbije. Sporan je i deo granice kod sela Štrpci u opštini Rudo, gde železnička pruga Beograd - Bar u dužini od 12 kilometara prolazi kroz BiH. Nerešena tačka su i sela Međurečje i Sastavci, između opština Priboj u Srbiji i Rudo u BiH.