Srbija ima tri puta po šest meseci, tokom kojih će Evropskoj uniji predsedavati njeni susedi, da iskoristi za svoj put dalji u EU, konstatovao je danas u Beču predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali je istakao da problem Kosova i Metohije moraju da reše sami Srbi i Albanci.

On je, na konferenciji za štampu sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, rekao da je Srbiji potrebna pomoć i podrška i da je i ima u predsednicima vlada Bugarske i Austrije.

„Čini se da vidimo svetlo na kraju tunela, i izlaz iz teških situacija u kojima je bila naša zemlja. Za svako rešenje između Beograda i Prištine biće potrebna podrška međunarodne zajednice, a tako i Austrije“, poručio je Vučić.

„Ako već pokušavamo da rešimo ovaj vekovni problem, zamolio bih da to zadobije pažnju EU“, dodao je on.

Izrazio je uverenje da kancelar Kurc ima "bezgraničnu volju" da pomogne nama i drugim narodima u regionu.

„Bićemo dosadni i zvaćemo ga da češće dolazi u našu zemlju“, naglasio je Vučić.

Dodao je da ne možemo očekivati čuda za vreme predsedavanja suseda, već da je na nama da ispunimo obaveze.

On je kazao da je zahvalan Kurcu za sve što je učinio, ne samo za Srbiju, već ceo Zapadni Balkan, na njegovom posvećenom radu i stalnim porukama podrške.

„Imali smo priliku da zajedno radimo i na jednom oad najtežih pitanja za savremenu Evropu, kao što je migrantska kriza. Kurc je bio posvećen tom pitanju i pozivao danonoćno da vidi ko kako može da zaštiti interese Evrope i Austrije, pomagao je Srbiji i to ne možemo nikada da zaboravimo“, rekao je Vučić.

Ukazao je na ekonomsku saradnju dve zemlje, navodeći da u Srbiji 450 austrisjkih kompanija zapošljava 13. 000 ljudi i da očekuje da će se taj broj značajno povećati.

„Obavestio sam predsednika vlade Austrije o sastanku sa Privrednom komorom Austrije i investitorima, koji su rekli da nikada nije bilo bolje u Srbiji nego 2017.godine, a biće i sve bolje. Pozivamo i druge investitore da dođu u našu zemlju i da vide da je Srbija na putu ka EU, zemlja koja se menja“; naglasio je Vučić.

Ukazao je da dve zemlje imaju dobru saradnju u svim sferama i zamolio Kurca da svoju dosadašnju bezrezervnu podršku Srbiji pruža i u budućnosti.

Rekao je da očekuje da saradnja dve zemlje bude još uspešnija sada kada je Kurc na mestu kancelara i da će češće da dolazi u Srbiju.

„Ima otvoren poziv, bio je puno puta ali nikada nije mogao da se zadrži. Kako dođe, prođe tri četiri sastanaka, i ide nazad. Nadam se, iako nije realno da će kao kancelar imati više vremena, da će moći duže vremena da provede u našoj zemlji“, istakao je Vučić.

Izrazio je nadu da će Srbija imati priliku da ugosti kancelara u prvoj polovini ove godine, a predsednika Aleksandera van der Belena - u drugoj.

VUČIĆ: VREME RAZGOVORA JE PRED NAMA, A VREME RATOVA PROŠLOST


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je u Beču nadu da će njegova predstojeća poseta Hrvatskoj biti uspešna, a biće uspešna, istakao je, ako bude došlo do smanjenja tenzija i stavljanja tema prošlosti po strani.


Vučić je, na zajedničoj konferenciji za štampu posle sastanka sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, rekao da je svog domaćina obavestio o predstojećoj poseti Hrvatskoj.

„Rekao sam mu da mi i Hrvati imamo čudan odnos, u kojem se prepiremo oko prošlosti, iako nemamo otvorenih pitanja kada je reč o budućnosti“, kazao je on.

Vučić je izrazio nadu da će poseta Zagrebu biti uspešna, a biće uspešna, kako je podvukao, ako „uspemo da smirimo tenzije i ako teme prošlosti ostavimo po strani“.

On je naglasio da ga, s tim u vezi, ne interesuju komentari, ni u Zagrebu, ni u Beogradu, od onih koji bi da „nastavljaju ratove drugim sredstvima, pošto im puške niko ne daje u ruke“.

„Vreme za razgovore je pred nama, a vreme ratova je prošlost“, zaključio je Vučić.


VUČIĆ: AUSTRIJA DA PODRŽI SVAKO REŠENjE ZA KOSOVO I METOHIJU DO KOJEG BUDU DOŠLI SRBI I ALBANCI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je Austriju da podrži svako rešenje za Kosovo i Metohiju do kojeg budu došli Srbi i Albanci, a ne nekakva "propisana" rešenja.


On je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, posle razgovora sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, rekao da Austrija može da pomogne otvorenim pristupom i podržavanjem svakog rešenja do kojeg mogu da dođu Srbi i Albanci, dve, kako je rekao, najveće nacije na Zapadnom Balkanu, koje će to biti i u narednih 100 godina.

Vučić je kazao da Austrija treba da podrži poziciju da ne smeju postojati rešenja o kojima se ne sme govoriti, i da ne sme da bude kako je neko propisao, već da se poštuje svaki dogovor koji bi postigli Srbi i Albanci, jer je samo to garant za budućnost i bezbednost na Zapadnom Balkanu.


Predsednik Austrije veruje da je moguće pronaći rešenje, ako postoji dobra volja na obe strane.

On je ukazao da postoji velika uzdržanost u EU kada je reč o nerešenim pitanjima, jer je Unija već imala negativno iskustvo vezano za problem Slovenije i Hrvatske, kao i za druga otvorena pitanja, koja je "uvezla" prijemom novih članica.

„Zbog toga EU nerado prima nove članice sa nerešenim graničnim pitanjima“, poručio je on.

Van der Belen je kazao da veruje da će kroz stalni dijalog Beogarda i Prištine biti moguće pronaći rešenje.


VUČIĆ RAZGOVARAO SA VAN DER BELENOM O SARADNjI I EU PUTU SRBIJE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Tviteru fotografije iz zvanične posete Austriji i sa sastanka s austrijskim predsednikom Aleksanderom van der Belenom.


"Sa predsednikom Republike Austrije Aleksanderom van der Belenom o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i podršci Austrije evropskom putu Srbije", napisao je Vučić na zvaničnom nalogu na ovoj društvenoj mreži uz fotografiju na kojoj se rukuje sa Van der Belenom.

U posebnom tvitu u kojem je napisao "U zvaničnoj poseti Republici Austriji", srpski predsednik je postavio fotografiju na kojoj s austrijskim kolegom ide crvenim tepihom ispred bečke palate Hofburg, gde je sedište austrijskog Predsedništva.

VAN DER BELEN: ODLIČNI BILATERALNI ODNOSI SRBIJE I AUSTRIJE

Austrijski predsednik Aleksander van der Belen objavio je danas na svom nalogu na Tviteru fotografije sa sastanka u Beču sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem, uz ocenu da dve zemlje imaju odlične bilateralne odnose, koji se zasnivaju, pre svega, na dubokim odnosima dva naroda.

Van der Belen je dodao da je za njega "veliko zadovoljstvo i čast" što može da ugosti Vučića i delegaciju, koju srpski predsednik predvodi u poseti Austriji i Beču.VUČIĆ U HOFBURGU DOČEKAN UZ NAJVIŠE DRŽAVNE POČASTI


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u zvaničnoj poseti Austriji, na poziv šefa austrijske države Aleksandera van der Belena, dočekan je u bečkoj palati Hofburg, gde je sedište austrijskog Predsedništva, uz najveće državne počasti.

Šefa srpske države je ispred Hofburga dočekao njegov austrijski kolega Van der Belen, uz zastavu Srbije koja se vijorila ispred ovog bečkog zdanja.

Van der Belen i Vučić su najpre prišli okupljenim građanima, među kojima je bilo i dosta naših građana, sa kojima se srpski predsednik pozdravio.

PROČITAJTE JOŠ: Predsednik Srbije doputovao u radnu posetu Beču

Predsednik Vučić pozdravio je počasnu gardu postrojenu njemu u čast, nakon čega je usledilo zajedničko fotografisanje dvojice predsednika, a potom su Vučić i Van der Belen prešli u prostorije za sastanak.

Oni će razgovarati u četiri oka, a kasnije će im se pridružiti delegacije dve zemlje.

Po završetku sastanka Van der Belen i Vučić će se obratiti medijima.

Predsednik Srbije sastaće se u Beču i sa novim austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom, a nakon sastanka predviđeno je takođe zajedničko obraćanje medijima.


PROČITAJTE JOŠ: Vučić: Ako Srbi i Albanci ne naprave ustupak, biće to još jedna greška u istoriji


Na kraju posete predsednika Srbije Beču planiran je sastanak sa predsednikom austrijskog parlamenta Volfgangom Sobotkom.Glavna tema razgovora šefa srpske države sa austrijskim domaćinima, pored bilateralne saradnje, biće, kako je najavljeno, i situacija u regionu i pre svega približavanje Srbije EU.Predsednik Srbije doputovao je juče u Beč gde mu je predsednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtl uručio najviše priznanje komore "Veliku počasnu zlatnu medalju".


U delegaciji Srbije je i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.