Manjinska SDA Sulejmana Ugljanina zbog, kako navodi, nepoverenja u srpske državne organe, pre svega pravosuđe i policiju, ponovo traži hitne i neodložne promene Ustava zarad rešavanja "statusa Sandžaka i bošnjačkog naroda".

U saopštenju SDA dostavljenom medijima se navodi da su "Srpski državni organi, prvenstveno pravosuđe i policija, izgubili pravo i kredibilitet da deluju na prostoru Sandžaka".

Pročitajte još: Murić: U pasošima Bošnjaka pisaće "državljanstvo Republike Srbije" umesto "srpsko državljanstvo"

"Iz tih razloga SDA Sandžaka, kao manjinska parlamentarna stranka zaheva hitne i neodložne promene Ustava Srbije kako bi se konačno rešio status Sandžaka i status bošnjačkog naroda u Srbiji", navodi se u saopštenju.

SDA je ponovo pozvala Vladu Srbije i EU na takođe hitnu reviziju Akcionog plana za poglavlje 23 i 24 za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, manjinskog akcionog plana i manjiskih zakona kako bi se, kako navode, izgradila pravna država, vladavina prava i jednakost pred zakonom.


Pročitajte još: Ugljanin traži izbore za "autonomni Sandžak"


Povod za obnavljanje ovih zahteva je to što se, kako su naveli, danas navršava devet godina od sukoba u službenim prostorijama SDA kada je pucano iz vatrenog oružja na rukovdostvo stranke, a državni organi nisu rasvetlili ovaj, kao i mnoge druge "neresene zločine nad Bošnjacima Sandžaka 90-ih godina".