Administrativni odbor usvojio je danas odluku o povećanju plata za pet odsto za poslanike, imenovana lica u službi u Skupštini Srbije, predsednika Republike, te zaposlene u službi predsednika Republike.

Predsednik tog odbora Aleksandar Martinović kaže da je po Zakonu o budžetskom sistemu propisano da će se u 2018. godini povećati plate kod korisnika budžetskih sredstava, uključujući pomenute, za pet odsto.

Pročitajte još: KAZNE POSLANICIMA: Bošku Obradoviću 10 odsto, a Nemanji Šaroviću 20 odsto plate


Visina osnovice za predsednika i poslanike je 8.338,68 dinara sa pripadajućim porezima i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, a službenicima 2.835,44 dinara.

Lider opozicionog pokreta Dveri Boško Obradović rekao je na odboru da podržava odluku da zapsleni u skupštinskoj službi dobiju povećanje plate, dok se poslanica DS Aleksandra Jerkov požalila da nije dobila materijal za sednicu.

Administartivni odbor je prihvatio ostavku poslanice SNS Vesne Rakonjac.

NOVAC OD KAŽNjAVANjA POSLANIKA ZA NARODNE KUHINjE NA KOSOVU I FONDU ZA LEČENjE


Administrativni Odbor Skupštine Srbije odlučio je danas da se novac od kažnjavanja poslanika dodeli narodnim kuhinjama na Kosovu i Fondu za lečenje oboljenja i stanja koja se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji.


Fond i narodne kuhinje dobiće po 201.000 dinara.


Na Odboru su danas novčano kažnjeni zbog opomena koje su im izrečene na sednici parlamenta ili sednici odbora, dva poslanika Demokratske stranke (DS) i po jedan poslanik Dveri i Socijaldemokratske stranke (SDS).


Sa po 20 odsto od plate, odnosno 13.659 dinara kažnjeni su poslanici DS Radoslav Milojičić i Balša Božović i poslanik SDS-a Marko Đurišić.


Milojičić je kažnjen i skidanjem 10 odsto od plate, odnos 6.829 dinara, kao i šef Dveri Boško Obradović.


Na sednici Odbora se povela rasprava o tome zbog čega su poslanici kažnjeni i zbog čega se kažnjava samo opozicija.


Obradović je negodovao zbog opomene koju je dobio na sednici Administrativnog odbora, posle koje je predsednika Odbora Aleksandra Martinovića gađao mišem od kompjutera.


Pročitajte još: Martinović: Ovo nije zabeleženo; Obradović: Ni miš nije mogao da istrpi nepravdu (VIDEO)


Obradović je ponovio da opomenu nije zaslužio zbog čega je i "miš sam skočio i Martinovića ugrizao za nos jer nije više mogao da trpi nepravdu".


Bilo je reči i o tome da li je Blaša Božović rekao predsedavajućem Đorđu Milićeviću da će mu "zavariti šamarčinu" s obzirom da, kako je navedeno, toga nema u steno beleškama sa sednice.


Na sednicu je "prozvana" televizija N1 koju je predsednik Odbora Aleksandar Martinović nazvao "luksemburškom televizijom sa američkim kapitalom" da snimi šta piše na njegovom laptopu u e-parlamentu pošto je poslanica DS-a Aleksandra Jerkov rekla da nisu dostavljeni svi podaci za sednicu.


Jerkov je zatim tražila od Martinovića da "ne imitira" predsednika stranke Aleksandra Vučića i da ne proziva novinare.