BEOGRAD - Premijerka Ana Brnabić ocenila je danas da se u Srbiji osećaju efekti ekonomskih mera sprovođenih u prethodnom periodu i da je cilj za narednu godinu nastavak reformi i održavanje ekonomske stabilnosti.

Ona je u razgovoru s delegacijom Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija, koju je predvodio predsednik delegacije EP Eduard Kukan navela i da će prioritet vlade u godini koja dolazi biti nastavak rada na infrastrukturnim projektima, reforma državne uprave, kao i reforma obrazovanja, za koju, dodala je, Vlada Srbije ima značajnu podršku Evropske unije.

Na sastanku su razmotrene i druge teme, poput reforme pravosudnog sistema, zaštite osnovnih prava i sloboda, uključujući i slobodu medija.

Premijerka kaže da kad su te teme u pitanju, za društvo u Srbiji je važan otvoren dijalog i podrška civilnog društva i nevladinog sektora, te navodi da očekuje nastavak razgovora sa Grupom za slobodu medija.

PROČITAJTE JOŠ -
Brnabić: Građani će živeti bolje u 2018. godini

Brnabić je izvestila delegaciju Evropskog parlamenta da se nastavlja dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, ali da Srbija i dalje nije zadovoljna implementacijom dogovorenog od strane Prištine.

Navela je da se u Srbiji uspešno nastavlja i unutrašnji dijalog o Kosovu i Metohiji organizovanjem okruglih stolova i razgovora predstavnika iz različitih oblasti.

Kukan je čestitao premijerki i Vladi Srbije otvaranje novih poglavlja i izrazio uverenje da će Srbija i u narednom periodu održati kontinuitet u pregovorima sa Evropskom unijom.BRNABIĆ: USTAVNE REFORME USLOV ZA POGLAVLjE 23, RADIMO NA TOMEPredsednica vlade Ana Brnabić kaže da pripreme za Poglavlje 24 dobro napreduju, ali da se sa Poglavljem 23 kasni, te da se nada da će tokom januara Venecijanskoj komisiji biti poslat predlog ustavnih reformi, koje su, navodi, uslov za to poglavlje i osnov za sve što u tom poglavlju treba da se ostvari.

"Poglavlje 24 je lakše od poglavalja 23. U Poglavlju 23 kasnimo sa nekim stvarima, jer radimo na pitanjima koja su najvažnija - a to su ustavne reforme", rekla je Brnabić novinarima u Beogradu.

Ona je dodala da je od proleća krenuo široki dijalog sa nevladinim organizacijama, tužiocima i sudijama i da sve to radi Ministarstvo pravde.

Kako kaže, ustavne reforme su uslov za Poglavlje 23 i osnov za sve što u tom proglavlju treba da se ostvari.

PROČITAJTE JOŠ - Brnabić: Imamo preduslove za uspeh u 2018. godini


"Nadam se da ćemo prvi predlog tokom januara moći da pošaljemo Venecijanskoj komisiji", navela je premijarka.

To će, naglasila je, biti u fokusu vlade u 2018. godini.

Ona je podsetila da je prvog decembra počela javna rasprava o Predlogu zakona o zaštiti podataka o ličnosti i da će trajati do 15. januara, a da je završen Predlog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.