OVDE smo da damo jasnu poruku da smo za saradnju i zajednički rad. Teme o kojima ćemo razgovarati biće različite i slobodne, ali je sigurno da je naša težnja da se međusobna saradnja ojača. Zadovoljan sam što se nalazimo u jednoj novoj epohi odnosa između Srbije i Albanije, jer iako sam odavno želeo da posetim Medveđu, ranije nije bilo uslova za to - rekao je u nedelju novinarima u Sijarinskoj Banji predsednik Albanije Ilir Meta.

Dvodnevna privatna poseta opštini Medveđa dogovorena je u saradnji sa Ambasadom Srbije u Tirani, a Metu su na administrativnom prelazu Mutivoda dočekali predsednik opštine Nebojša Arsić i Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela Vlade Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. U Medveđi tim povodom u nedelju nije bilo okupljanja, ni bilo kakvih obeležja na ulicama. Meta je u nedelju u hotelu "Gejzer" u Sijarinskoj Banji, tokom ručka, razgovarao sa odbornicima lokalnog parlamenta albanske i srpske nacionalnosti i opštinskim funkcionerima. Privatni karakter posete objasnio je obavezama u Gnjilanu zakazanim za danas.

- Taj ručak ilustruje zajedništvo i svu slogu u našoj opštini. Mi se ovde ne delimo po nacionalnosti, već po ljudskosti. Svi problemi su zajednički i zajednički ih rešavamo, a naša opština je primer dobrih međunacionalnih odnosa - kazao je Nebojša Arsić.

Zoran Stanković istakao je da je cilj da i ova poseta pokaže da Albanci, Srbi i drugi mogu da žive u slozi.

- Došli su bez ikakvih uslovljavanja, pa poseta poprima prizvuk jednog prijateljskog susreta sa željom da svima koji ovde žive donese dobrobit i mnogo bolje međusobne odnose - istakao je Zoran Stanković.

Predsednik Meta najavio je da će čelnika opštine Medveđa pozvati u Albaniju kako bi nastavili saradnju sa čvrstim osnovama.


RAKIJA IZ RODNOG KRAJA

META je u Sijarinsku Banju doneo domaću rakiju iz svog rodnog mesta Skrapar kojom je počastio domaćine.

- Čuo sam da i ovde ima veoma dobre rakije i verujem da ćemo imati i zdravicu za bolju saradnju u budućnosti - rekao je predsednik Albanije.