NABAVKA sistema protivvazdušne odbrane "Buk m2" ili "pancir" za Vojsku Srbije biće jedna od glavnih tema sastanka ruskog vicepremijera Dimitrija Rogozina i ministra odbrane Sergeja Šojgua sa našim državnim vrhom. Osim formalne primopredaje nedavno isporučenih aviona "mig-29" očekuje se i da u Beogradu bude načelno dogovoreno i koji će PVO sistem u budućnosti braniti naše nebo.

Rogozin i Šojgu biće počasni gosti prikaza mogućnosti naše vojske koji će u čast Dana oslobođenja prestonice danas biti održan na vojnom aerodromu u Batajnici, a imaće i niz sastanaka sa srpskim zvaničnicima. Tokom ovih razgovora, pored nastavka vojnotehničke saradnje, kako se očekuje, naći će se i ekonomske teme, kao i mogućnosti za jače partnerstvo odbrambene industrije Srbije i Rusije.

Pročitajte još - U čast slobode 2.200 vojnika, helikopteri, "migovi" i ruska akro-grupa "Striži"(VIDEO/FOTO)

Prema saznanjima "Novosti", PVO raketni sistemi ruske proizvodnje prva su želja srpske strane. Srbija je u Moskvu i zvanično uputila pismo čija je glavna stavka bila zainteresovanost za nabavku sistema S-300. Ova vrsta raketne zaštite, međutim, ne isključuje mogućnost kupovine i nekog od sistema srednjeg i kraćeg dometa, koji su, takođe, potrebni našim oružanim snagama.

- PVO zaštitu na malim visinama Srbija će obezbediti sredstvima iz sopstvenog razvoja, ali našim potrebama bi odgovarao i sistem kakav je "Pancir" - navode u našem vojnom vrhu. - On bi imao glavnu ulogu u odbrani aerodroma i vitalnih tačaka, a služio bi i za zaštitu raketnih sistema "Buk" ili S-300 od ciljeva koji lete na manjim visinama.

Pročitajte još - "Migovi" trn u oku komšijama

Ruska tehnika Srbiji bi bila dobrodošla i za srednje i najviše slojeve vazdušnog prostora. Uz modernizovane rakete "neva" brigu o bezbednosti državnog neba mogli bi da preuzmu pouzdani "buk M2" ili "pancir". Rakete S-300 bile bi najbolji izbor za letelice i rakete na najvišim dometima.

Sistem "Buk", koji bi nezvanično Rusija mogla da isporuči Srbiji, trebalo bi da popuni praznine koje postoje u odbrani srpskog neba. Najveći problem odbrane vazdušnog prostora je ograničenost prostornih i vatrenih mogućnosti dejstva postojećih raketnih sistema malog i srednjeg dometa - "Strele", "Šila", ali i sistema "Kub".

"Buk M2" ubraja se među najefikasnija sredstva za borbu protiv aviona i helikoptera. Zavisno od verzije koja bi mogla da se nađe u VS, ove rakete mogu efikasno da unište cilj na visini od 25 kilometara, ali i s horizontalne udaljenosti koja je najmanje dva puta veća. "Buk" košta najmanje 60 miliona dolara po jednom divizionu.


AVIONI DOBIJAJU RADARE

SASTANAK Rogozina i Šojgua sa državnim vrhom Srbije označiće i početak treće faze procesa isporuke "migova 29". Dve strane će početi pregovore o detaljima modernizacije ukupno deset letelica i nabavci paketa savremenog naoružanja. Očekuje se da deset "migova" u sastavu srpskog Ratnog vazduhoplovstva dobije najmodernije radare, sisteme za upravljanje vatrom i rakete dugog dometa.