Ministar odbrane Aleksandar Vulin i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković prisustvovali su danas susretu starešina 3. armije za vreme NATO agresije pod nazivom "Da se ne zaboravi".

Ministar Vulin je okupljenima u Domu vojske rekao da Srbija nije ničim izazvala NATO agresiju, kao što nikada nije izazivala svetske ratove i građanske ratove na prostoru SFRJ.

"Republika Srbija, njeni vojnici, njen narod može samo da bude ponosan na svoju ulogu u svim ovim godinama, na ljude koji su danas u Nišu. Treća armija, general Lazarević pa i svi oni koji više nisu sa nama ili koji su negde daleko imaju razloga da budu označeni i prepoznati kao najbolji među najboljima. Kao najhrabriji među najhrabrijima", rekao je Vulin.

Dodaje, da treba ceniti žrtvu i hrabrost vojnika, i biti ponosan na njih. Vulin je naveo da je prošlo vreme kada ti ljudi nisu mogli da uđu u Vojnu akademiju, kada nisu mogli da budu uz svoju vojsku i da je prošlo vreme "kada su nas terali da ih se stidimo".

"Prošlo je vreme stida, ovo je vreme tihog ponosa. Tihog, jer teško je ne setiti se svih onih koji nisu sa nama, teško je ne setiti se svih civilnih žrtava NATO agresije. Zato tihog, ali ponosa. Mi smo ponosni na ove ljude i oni su dokaz koliko se Srbija vratila sebi", naveo je Vulin.

Dodaje, da je 2012. godine kada je sadašnji vrhovni komandant Vojske Srbije postao ministar odbrane Srbija po prvi put počela da obeležava datume vezane za NATO agresiju.

"Kada je tadašnji predsednik Vlade Aleksandar Vučić, ispred srušene zgrade Generalštaba u Beogradu, izašao i prvi put smogao hrabrosti da kao tako visoki funkcioner države Srbije kaže da je 24. marta 1999. bila NATO agresija, ukazalo se da se Srbija više nikada neće vratiti u period stida, u period nepriznavanja istorije, u period nepriznavanja istine", istakao je Vulin.

Kaže, da se od 2012. do danas Srbija menja na bolje.

"Nikada se više niko neće stideti ovih ljudi, jer ih se nikada nije postidela vojska kojoj su komandovali i nikada ih se nije postideo narod koji su branili i odbranili", rekao je Vulin.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković poručio je da je obaveza Srbije da ceni profesionalnost pripadnika tadašnje Vojske Jugoslavije, naročito njene 3. armije, koja je bila najviše na udaru tokom oružane pobune na Kosovu i Metohiji 1998. i tokom NATO agresije 1999. godine.

"Na takav način pokazujemo i odnos prema vojsci uopšte i odnos prema državi, pokazujući odnos prema svakom pojedincu, naročito komandnom kadru naše vojske koji je bio u tim teškim trenucima za našu modernu istoriju, tamo gde je otadžbina ljude i pozvala", rekao je Selaković.

Dodaje, da pokazujemo i kao država i kao narod da neke stvari vraćamo na pravo mesto.

"Srbija nastavlja svoju borbu drugim sredstvima, ne odustaje od onoga za šta ima legitimne, legalne i, možemo slobodno reći, ljudske, istorijske i svake druge interese", rekao je Selaković.

On je naglasio da činjenica da su danas svi zajedno u niškom Domu Vojske govori o tome kako država postupa i ceni one koji su znali da je brane u teškim trenucima u poslednjoj deceniji 20. veka.

"Podižući spomenike našim herojima, ceneći one koji su preživeli teške nedaće rata, čuvajući svoje vojnike i svaki pedalj svoje zemlje, pokazujemo generacijama koje su pred nama kako treba postupati kada se brani otadžbina", rekao je Selaković.

Poslednji komandant 3. armije, general u penziji Vladimir Lazarević naglasio je da je 18 godina proteklo od NATO agresije na SFRJ, kao i da je posebno zadovoljstvo što se na skupu koji obeležava sećanje na agresiju nalaze i predstavnici države, prijatelji i privrednici koji su u ratu vojsku doživljavali kao svoju.

"Naš cilj je i moto ovog skupa - da se ne zaboravi, da se podsetimo, da ostavimo sećanje u amanet i za sadašnja i buduća pokolenja. Sve to uz jedan konkretan cilj, jer za narednu godinu planiramo da 3. armija dobije spomen-obeležje u vidu crkve, u kojoj će biti ispisana imena svih poginulih pripadnika 3. armije u odbrani zemlje", rekao je Lazarević.

Skupu su prisustvovali i vladika Arsenije niški, predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, a učesnici skupa su se dogovorili da ovakva okupljanja prerastu u tradiciju.

PAVKOVIĆ: JEDINSTVENO UZ OVU VLAST!

Skupu se, iz finskog zatvora, u koji ga je poslao Haški tribunal, obratio i general Nebojša Pavković. U telegramu je, između ostalog, naveo:

"Sve bitke i borbe u kojima ste učestvovali bile su veličanstvene, i svaka od njih podjednako i strašna i najteža. Kao vaš komandant Prištinskog korpusa 1998, a zatim i herojske 3. armije 1999. ponosan sam na sve vas! Treća armija je jedina, od svih armija na svetu, koju NATO nije uništio...

Molim vas da ostanete jedinstveni i jaki uz ovu vlast, predsednika Vučića i ministra odbrane Vulina, koji vas uvažavaju, podržavaju i pominju vašu herojsku borbu i odaju počast žrtvama. Ne dozvolite da vas posvađaju hulje, foliranti, kukavice iz poslednjih redova, i lažne patriote.


GENERALI: BRZO NAM SE VRATILI!

U odgovoru Organizacionog odbora skupa u Nišu generalu Pavkoviću, između ostalog, se navodi:

"Poštovani gospodine generale, i ovom prilikom izražavamo večnu zahvalnost svim borcima iz veličanstvenog odbrambenog stroja koji su vodili danonoćne bitke da bi odbranili nasledstvo slavnih predaka. Porazili smo terorizam na svojoj teritoriji, a agresora vratili u UN koje su donele poznatu Rezoluciju 1244. Ona je uporište Srbije sa koga ona brani svoje iskonsko pravo na KiM. Velika zasluga za to pripada herojskim braniocima na čelu sa vama i generalom Lazarevićem. Brzo nam se vratili!