Na prostorijama LSV u Novom Sadu istaknute su zastave Katalonije uoči najavljenog referenduma o nezavisnosti te španske pokrajine, a lider LSV Nenad Čanaka kaže da je to učinjeno u znak solidarnosti sa građanima čije pravo na referendum osporava centralna vlast u Madridu.

Čanak je u pisanoj izjavi za Tanjug naveo da će sutra biti u Barseloni.

"Mi ne tvrdimo da Katalonija ima pravo da raspiše referendum sa temom nezavisnosti, ali katalonske vlasti imaju pravo da raspišu referendum kao takav. Drugim rečima, građani Katalonije moraju imati pravo da se referendumski izjašnjavaju i to izjašnjavanje mora ostati u okvirima Ustava Španije", kaže Čanak.

Ako bi, smatra Čanak, referendum pokazao da je većina građana za nezavisnost Katalonije, potrebno je krenuti u javnu raspravu unutar Španije o promeni Ustava.

"Onemogućiti građane da iznesu svoje mišljenje je vrhunski izraz nedemokratičnosti. LSV poziva vlasti u Madridu da Španija, kao zemlja EU, ne čini ništa čime bi narušila ljudska i građanska prava Katalonaca", rekao je Čanak.

PROČITAJTE JOŠ: Barselona ne odustaje od referenduma, tri moguća scenarija

Upravo zato, kaže, sutra će biti u Barseloni kako bi se, navodi, i lično uverio da će katalonski referendum biti pobeda ljudskih prava.

"Nadam se da Španija, kao članica EU, neće naneti mrlju na obrazu EU", rekao je lider LSV.