UNUTRAŠNjI dijalog o Kosovu je moguć ako budemo spremni da razgovaramo, ali trenutno dijalog ne postoji. S jedne strane imate vlast koja ne uspeva da u potpunosti uredi odnose sa opozicijom, gasi manjinu i stalno preispituje namere onih koji kritikuju. S druge strane, opozicija i intelektualci nisu dorasli zadatku da jasno govore o problemima. Sve se svelo na pitanje da li ste za ili protiv Vučića.

Ovako lider LDP Čedomir Jovanović, u intervjuu za "Novosti", govori o inicijativi predsednika Srbije da se povede dijalog o kosovskom pitanju.

* Šta bi, po vama, trebalo da bude ishod pregovora sa Prištinom?

- LDP će uskoro ponuditi širu platformu koja pored kosovskog pitanja stvara prostor za artikulisanje alternative. Istorijski dogovor Srba i Albanaca je potreba našeg društva, i važno je da bude postignut. Ne samo zbog dnevne politike, već zbog naše dece.

PROČITAJTE JOŠ - Čeda predlaže da se ne koči članstvo Kosova u UN i UNESKO

* Vidite li moralni problem u ulasku Srba u vladu Haradinaja?

- Kosovski Srbi moraju živeti u Prištini, ne u Beogradu. Isto tako trebalo bi da se bave politikom na Kosovu, ne politikom u Beogradu. Kada to kažem, ne govorim da bi trebalo da budu sa svakim u vlasti, ali mislim da su interesi srpske zajednice da budu stalni partneri i vlasti i opoziciji, jer su manjinski zahtevi isti i prema jednima i prema drugima. Naša politika je dovoljno lošeg uradila kosovskim Srbima, tako da kvazimoralisanje i zloupotreba Srba u dnevnopolitičkim obračunima nije nešto što me impresionira. Pogotovu, kad dolazi od onih koji deceniju i više nisu uspeli da urade dovoljno za bolju poziciju tih istih Srba.

* Isključeni ste iz svih priča o ujedinjavanju opozicije za beogradske izbore. Zašto?

- Priča je što se mene lično i LDP tiče, tu sasvim jasna. Saši Jankoviću su očigledno bliži oni koji su palili ambasade i rušili Beograd, od nas u LDP. Sa Dverima koje su u stanju da batinaju novinarke, a i zbog drugih stavova nećemo nikada razgovarati o bilo kakvoj koaliciji. Slično je i sa Vukom Jeremićem, koji se posle Vučićeve podrške i neuspeha u trci za genseka UN setio da postoji Srbija.

PROČITAJTE JOŠ - Jovanović: Razgovor potreban, alibi koalicije nije

* Da li ste, kako vas optužuju, omiljeni Vučićev opozicionar?

- Takvu tezu iznose oni koji u svojim redovima imaju teoretičare trećeg metka, oni koji su svojom jalovom politikom stvorili SNS i oni koji su bili Vučićevi ministri. Mi sa Vučićem nikada nismo bili. Opozicija smo vlasti po svojoj politici i pristupu ključnim problemima u zemlji.

* Koje stranke bi vama bile prihvatljive kao koalicioni partner?

- Nama su prihvatljivi svi partneri koji budu stali iza šire platforme koju će LDP uskoro objaviti. Partnere vidimo u svim ljudima koji misle da je važno gajiti dobre regionalne odnose i da oko suštine nema kompromisa. Tu pre svega mislim na DS i druge partije, pokrete i organizacije, ali i na pojedince koji traže upravo tu vrstu artikulisane alternative današnjoj politici.


PROČITAJTE JOŠ - Jovanović: Beskorisno kvazičistunstvo i moralisanje Jankovića


MORAMO SE DISTANCIRATI OD RUSIJE

* KAKO Srbija treba da odgovori na pritiske Zapada da se distancira od Rusije?

- Srbija mora da se distancira od Rusije i to nema nikakve veze sa pritiscima sa Zapada. Evropa a i Amerika imaju svoje probleme i posle "bregzita" ništa više nije isto. Tu je takođe i pitanje migrantske krize. Rusija, sa druge strane, zloupotrebljava slovenski sentiment na kome brojni političari u Srbiji insistiraju. LDP vidi budućnost Srbije u NATO, a ne u lošim koalicijama sa Rusijom.