Generalni sekretar u Ministarstvu spoljnh poslova Srbije i predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović napustio je danas konferenciju u Zagrebu o nestalima, nakon što je u uvodnom izlaganju pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić izrekao niz uvreda na račun Srbije i bivše JNA i rekao da sve zlo u regionu dolazi iz Beograda.

Konferencija na temu "Proces ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka lica nestalih na području Republike Hrvatske" sazvana je s ciljem ubrzanje procesa traženja nestalih osoba/lica, informisanje članova porodica i šire javnosti o problemima i preprekama koje osporavaju ovaj proces.

U toku uvodnog izlaganja pomoćnik ministra hrvatskih branitelja, koji ujedno vodi Komisiju zatočene i nestale Vlade Hrvatske Sučić je umesto izveštaja, koji nije bio primeren temi izrekao brojne uvrede na račun Srbije i njenih organa.

On je, između ostalog, rekao da je na Hrvatsku izvršena velikosrpska agresija i da je tada bivša JNA okupirala Hrvatske teritorije i, kako je rekao, izvršisla brojne teške zločine.

Povod da Odalović napusti konferenciju je bio kada je Sučić rekao da "sve zlo u regionu dolazi iz Beograda".

Odalović je rekao da je sramota zloupotrebljavati ovakav skup i da neće dozvoliti da se na ovakav način vređa država Srbija i napustio konferenciju.

U telefonskoj izjavi za Tanjug Odalović je objasnio da prvenstveno nije u redu da se ovakvi skupovi zloupotrebljavaju jer smo ovde da rešava o sudbinu nestalih lica.

"Ostrašćenost sa kojom je predsednik Komisije govorio o Republici Srbiji je bila toliko izražena da je prisustvovanje takvom skupu čiji je on ipak bio domaćin bilo ponižavajuće", rekao je on..

Istakao je da Srbija i dalje ostaje apsolutno posvećena rešenju sudbini nestalih lica i to smatra svojim prioritetom.

"To je humanitarno, civilizacijsko ali i političko pitanje koje se sigurno neće rešavati ovakvim stavovima zvaničnika Republike Hrvatske", kazao je Odalović.

SUČIĆ: A MEMORANDUM?

Pomoćnik ministra branitelja Stjepan Sučić izjavio je, po završetku tematske konferencije o nestalima, koju je predstavnik Srbije Veljko Odalović napustio zbog uvreda izrečenih na račun Srbije, da je njegova rečenica da "svako zlo dolazi iz Srbije" izvučena iz konteksta, ali i da je poznato da je "ideja velike Srbije i Memorandum SANU krenuo iz Beograda i da su svi ratovi na području bivše Jugoslavije posledica te ideje".

"Ali, isto tako sam rekao pošto je trećina teritorija Republike Hrvatske bila okupirana četiri godine, a jedan deo i šest godina do mirne reintegracije, uglavnom, sve te velike i pojedinačne grobnice su se nalazile upravo na tim prostorima. Tu su parametri koje, kao vojnik, sa sigurnošću mogu pretpostaviti, ali s obzirom na to da imam i informaciju, sve se nalazi u arhivima Republike Srbije", rekao je Sučić, prenela je HINA.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova i predsednik Komisije za nestale Srbije Odalović je ranije danas napustio konferenciju zbog niza uvreda koje je Sučić izrekao na račun Srbije i bivše JNA u uvodnom izlaganju.

Upitan da objasni svoju izjavu da svako zlo dolazi iz Srbije, Sučić je rekao da "ako se izvadi jedna reč ili rečenica iz konteksta..., kad krenemo u priču mora se znati ko je započeo rat i gde se vodio".

Rat se, kaže, nije vodio na teritoriji Srbije "a u svakom su ratu oni (Srbija) bili".

Ponovio je da je ideja o stvaranju "velike Srbije" i oduzimanju Hrvatima prirodnog i istorijskog prava utemeljena u zaključcima Memoranduma SANU i da je projekt krenuo iz Beograda.

Na Odalovićevu izjavu da Srbija nema zahtev za bilo koju poznatu lokaciju ili grobna mesta i pojedince za koje nisu dali odgovor, Sučić je rekao da se to odnosi na grobove u Srbiji, a da Hrvatsku zanimaju primarne grobnice na prostorima koji su, kako kaže, bili okupirani četiri, odnosno šest godina.

Sada je, kazao je, "najlakše staviti se u kontekst Srbije i reći ''nemamo informacija o nikakvim grobištima''".

Zapitao je, prenosi HINA, zašto neko negira činjenice, ako on smatra da je ključ rešenja u Srbiji i da iznosi argumente.

"Moramo se pogledati u oči i prihvatiti činjenice i okolnosti koje su se događale u Domovinskom ratu i bez obzira na protok vremena ne treba ništa zaboravljati. Zna se da je Domovinski rat bio odbrambeni i da je negde neko odnekuda došao i želeo Hrvatima oduzeti prirodno i istorijsko pravo na stvaranje države i dogodilo se što se dogodilo.Vojno redarstvena akcija Oluja bila je časna operacija u kojoj je okupirani istorijski prostor Hrvatske vrati u državne granice", rekao je, između ostalog, Sučić.