Ministarka zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović kaže da je otvarnje novih poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije još jedna poruka da su vrata EU otvorena za Srbiju.

Istovremeno svako poglavlje predstavlja oblast društvenog života koji se reformiše u Srbiji prvenstveno u cilju dobrobiti države i njenih građana, dodala je ona.

Želim da naši građani razumeju poruku da članstvo u EU nije cilj samo po sebi već upravo ono što jeste deo naše razvojne agende, ekonomskih reformi, jačanja institucija, vladavine prava, dobre i efikasne državne uprave, svih tih važnih segmenata koje naši građani prepoznaju kao važne za bolje funkcionisanje države i bolji život u Srbiji", rekla je ministarka.

To jeste zapravo i deo naših procesa pregovara sa EU kroz različita poglavlja, naglasila je Joksimović u izjavi novinarima u Luksemburgu gde je Srbija večeras otvorila još dva poglavlja u pregovorima sa EU.

Joksimović kaže da se kroz pregovore u večeras otvorenom poglavlju 7 koje se odnosi na prava intelektualne svojine dotiču interesi onih koji rade u delu inovacija i umetnosti i koji na inovativan način podržavaju srpsku ekonomiju.

Tu je i borba protiv piraterije, bolja zaštita potrošača, bolje pozicioniranje naših kompanija na unutrašnjme tržištu, brendiranje, oznake geografskog porekla. To su vrlo važne stvari za naša mala i srednja preduzeća, ali i ukupno za ljude koji se bave umetnošću i inovacijom kao važim delom ekonomskog razvoja”, poručila je ministraka Joksimović.

Kada je reč o poglavlju 29 koje se tiče carinske unije, Joksimović kaže da je to poglavlje koje će doneti korist za svakog građanina, kompaniju i da že svi u privredi i društvu osetiti korist carinske unije.

To znači da ćemo po zatvaranju funkcionisti po pravilima carinske unije u smislu nesmetanog protoka roba među zemljama članicama i istih carinskih kvota prema trećim zemljama”, naglašava Joksimović.

Ona poručuje da poglavlja nisu nešto apstraktno već da predstavljaju oblasti društvenog života koja se reformišu u Srbiji.

Zadovoljna sam otvaranjem ova dva poglavlja. To predstavlja 10 poglavlja koje je Srbija otvorila. Četri smo otvorili tokom malteškog predsedavanja što nije loša dinamika imajući u vidu da je ovo bila godina izazova za EU i još uvek je, s obzirom na izbore u Evropi, ekonomske probleme i Bregzit", rekla je ona.

Prema njenim rečima, primećeno je da je Srbija radila dobro, da su reforme donele početne rezulatete u ovim oblastima što je bilo dovoljno da možemo da otvorima poglavlja.

Jadranka Joksimović kaže da Srbija nastvalja dalje sa reformama.

Ona je takođe uverena da će nova Vlada na najbolji način nastaviti strateški važan put razvoja Srbije koji se brže i efikasnije sprovodi kroz proces evropskih integracija.


DANIJELSON: NOVA POGLAVLjA DOKAZ JAKE EU PERSPEKTIVE

Generalni direktor Direkcije EU za pregovore o proširenju i susedsku politiku Kristijan Danijelson rekao je danas u Luksemburgu da otvaranje još dva poglavlja u pregovorima sa Srbijom pokazuje da je njena evropska perspektiva čvrsta i realna.

Danijelson je rekao da da su poglavlja otvorena večeras, poglavlja 29 i 7, veoma važna za ukupnu konkurentnost srpske privrede.

Prema njegovim rečima, srpska privreda već je u velikoj meri integrisana u tržište EU, a otvaranje ovih poglavlja će tome još više doprineti.

"To pokazuje koliko smo bliski", kazao je Danijelson na konferenciji za novinare posle Međuvladine konferecije.


DALI: ČESTITAM NA OSTVARENOM NAPRETKU, VAŽNO NASTAVITI REFORME


Malteška ministarka za evropske poslove Helena Dali, koja je večeras na Međuvladinoj konferenciji između Srbije i EU predstavljala Evropski savet, čestitala je Srbiji na otvaranju novih poglavlja, ali i naglasila značaj intenziviranja reformi posebno u oblasti vladavine prava i nastavka dijalogta sa Prištinom.

"Održali smo drugu Međuvladinu konferenciju sa Srbijom tokom predsedavanja Malte. To je pozitivan signal i pokazatelj značaja koji EU pridaje Zapadnom Balkanu", rekla je Dali na konferenciji za novinare u Luksemburgu.

Prema njenim rečima, današnja konferencija je potvrda napretka Srbije na putu evrointegracija.


KURC ČESTITAO SRBIJI OTVARANjE DVA POGLAVLjA

Austrijski ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc čestitao je danas Srbiji otvaranje dva nova poglavlja u pregovorima sa EU.

"Čestitke predsedniku Vučiću i ministarki za Evropu Joksimović na današnjem otvaranju dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima EU sa Srbijom", napisao je Kurc na svom Tviter nalogu.


HAN ČESTITAO SRBIJI OTVARANjE DVA POGLAVLjA

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han čestitao je večeras Srbiji na otvaranju dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom.

EU: NOVE PRISTUPNE KONFERENCIJE U DRUGOM DELU OVE GODINE


Evropski savet najavio je večeras nove pristupne konferencije sa Srbijom u drugom delu ove godine, zvanično potvrđujući otvaranje poglavlja 7 i 29 u pristupnim pregovorima i navodeći da je Srbija do sad otvorila 10, od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja.


U pisanom saopštenju Evropskog saveta navodi se da je Srbija na šestoj pristupnoj konferenciji održanoj na ministarskom nivou u Luksemburgu otvorila pregovaračka poglavlja 7 o zakonu u oblasti intelektualne svojine i 29 o carinskoj uniji.


Uključujući današnju Konferenciju, Srbija od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja ima 10 otvorenih za pregovore, od kojih su dva već privremeno zatvorena. Nove pristupne konferencije će biti organizovane kako bi se nastavilo sa napredovanjem u drugoj polovini 2017. godine. Srbija je svoje pristupne pregovore počela u januaru 2014. godine”, navodi se u saopštenju Evropskog saveta.