PRISLUŠKIVANjE i tajno praćenje lidera Demokratske partije Srba Ivana Stoilkovića, poslanika Skupštine Srbije i novinara Miroslava Lazanskog, kao i pripadnika BIA Gorana Živaljevića, za vreme nedavnih nemira u Skoplju, organizovali su američki obaveštajci - saznaju nezvanično "Novosti".

Do ove informacije, operativnim radom, došle su naše bezbednosne službe, a cilj misije, koju su po nalogu iz SAD sproveli makedonski obaveštajci, bio je da se Beograd posredno uvuče u politički rat kod južnih suseda, iako je zvanični državni kurs bio da se ne opredeljuje između Zorana Zaeva i Nikole Gruevskog i da se teži mirnom rešenju.

- Zato su i izabrali pomenutu trojicu, čije se lične simpatije i naklonosti ka pojedinim političkim opcijama nikako ne mogu smatrati zvaničnim stavom države Srbije. Ali, objavljivanjem transkripata prisluškivanih razgovora želelo se upravo suprotno - napominje sagovornik "Novosti".

Podsetimo, u javnosti su se nedavno pojavili transkripti razgovora Stoilkovića i Živaljevića, u kojima pripadnik BIA obaveštava lidera makedonskih Srba da će preko Lazanskog sprovoditi medijsku propagandu u Makedoniji u korist Gruevskog.

- Sakupljeni dokazi pokazuju da je uz posredovanje Živaljevića i Stoilkovića u martu 2017, novinar i vojno-politički komentator i član parlamenta iz vladajuće SNS Miroslav Lazanski doveden u Makedoniju sa ciljem da se promovišu ruska politika i Gruevski, ali i da se bori protiv ulaska Makedonije u NATO - navodi se u izveštaju makedonske tajne službe.

Lazanski za naš list ne isključuje mogućnost da su u prisluškivanje umešane američke službe:

- To za mene nije ništa novo. Strane službe me prate već 40 godina. Nemam nikakav problem sa tim. Problem je, međutim, što su prisluškivali Stoilkovića koji je narodni poslanik i nemaju pravo da prate njegove razgovore bez skidanja imuniteta. To je krivično delo u svakoj zemlji.

KOMPROMITACIJA PROSRPSKIH SNAGA

STOILKOVIĆ za "Novosti" kaže da je cilj operacije bio kompromitovanje prosrpskih političara u Makedoniji, kao i BIA:

- Efekat je bio suprotan. Kompromitovana je makedonska služba, jer Amerikanci već dugo drže kompletan obaveštajni sistem Makedonije. Nije prvi put da prisluškuju i zapise objavljuju. Njihova namera je da diskredituju sve zagovornike dobrih odnosa Srbije i Makedonije.