NA Balkanu će, pre ili kasnije, doći do menjanja granica. Nove međe će se, najverovatnije, povući u Makedoniji, ali i na Kosovu. Ovo tvrdi dr Stiven Mejer, nekadašnji zamenik šefa CIA za Balkan, obaveštajac i analitičar čija su uska specijalnost četvrt veka bile evropska i ruska politika. Mejer, koji je pretpostavke o promenama granica na Balkanu iznosio u nekoliko navrata, ističe u razgovoru za "Novosti" da ostaje pri tom stavu, ukazujući da Evropska unija nema rešenje za region, a da SAD Balkan više ne interesuje previše.

- Bosna i Hercegovina je danas dalje od toga da bude jedinstvena država nego u bilo kom trenutku u prošlosti. Pitanje Kosova postaje ozbiljnije, a Makedonija je u opasnom propadanju već mesecima. U isto vreme, Evropa nema odgovore na pitanja koja muče Balkan.

* Pretnje stvaranja "velike Albanije", koje iznose albanski političari, samo dolivaju ulje na vatru. Da li taj proces ima podršku SAD?

- Eventualna promena granica između Albanije i Makedonije može dovesti do stvaranja veće Albanije, ali to ne bi imalo podršku SAD. Ipak, važno je imati na umu da Vašington nije previše zainteresovan za Balkan. Trampova administracija neće posebno reagovati ako se ove promene dogode mirnim putem, slično načinu na koji je, recimo, Crna Gora došla do nezavisnosti.

* Kakva sudbina očekuje Makedoniju?

- U današnjem svetu, i manja Makedonija može da preživi. Ako Kosovo i Crna Gora mogu da tvrde državnost, smanjena Makedonija bi mogla takođe. Ali, to možda nije najbolji pravac delovanja za tu - manju Makedoniju. U tom slučaju bi za njih bilo mudro da razmotre federalnu zajednicu sa Srbijom.

* Kako bi administracija SAD regovala u slučaju formiranja tzv. Vojske Kosova?

- Američka vlada nije naklonjena formiranju kosovske vojske. Međutim, to se može lako promeniti. Trampova administracija ima malo ekspertskog pristupa u odnosu na Balkan. Srbija treba veoma pažljivo da prati promene u politici SAD.

Foto P. Milošević

* Koliko je Zapad svestan činjenice da bi oružane snage, nastale na temeljima terorističke OVK, bile pretnja za destabilizaciju celog regiona?

- Ta vojska, ako bi bila formirana, dodala bi još jedan zapaljivi element u situaciji koja je nestabilna. To se posebno odnosi na opasnost od mogućih sukoba na severu Kosova.

* Kako ocenjujete situaciju unutar BiH?

- Posle odbacivanja tužbe BiH protiv Srbije situacija bi mogla da postane nestabilnija, jer je upravo taj slučaj pokrenut od strane Bošnjaka, ne i drugog dela - RS. Bošnjaci su sada razočarani i ljuti, a Srbi ushićeni. Ovo posebno otežava odnose između Federacije i RS.

* Postoji li šansa da RS i predsednik Dodik ostvare bolje odnose sa američkom administracijom?

- Mislim da će biti veoma teško, možda i nemoguće, da se ostvare bolji odnosi između RS (Dodika) i Vašingtona. Ambasada SAD u Sarajevu i Stejt departmentu nisu promenili politiku u Bosni već 25 godina, oni i dalje vide kao jedino rešenje da BiH bude jedinstvena i multietnička. Vašington je slep za promene uslova i potpuno budalasto smatra da supersile ne prave greške. Za razliku od mnogih političara u regionu, Dodik se neće povinovati zahtevima Vašingtona. Situacija će ostati kakva i jeste.

* Koliko cenjeni Srbi u SAD mogu da poboljšaju odnos, pre svega Srbije i SAD?

- Postoje mnogi cenjeni Srbi u Americi koji mogu da pomognu da odnosi SAD i Srbije budu još bolji. Ipak, pažnja Vašingtona danas je negde drugde - Rusija, Kina, Severna Koreja, Bliski istok. Ali, odnosi bi se mogli poboljšati ukoliko bi došlo do veće kulturne i studentske razmene, ukoliko bi se stavio veći naglasak na trgovinu.

Foto P. Milošević

* Kako vidite buduće odnose SAD i Rusije?

- Odnosi između dve zemlje su veoma loši i to, pre svega, zbog neslaganja oko Sirije i Ukrajine, ali i zbog optužbi da je Moskva bila umešana u predsedničke izbore u SAD i da je nekoliko ljudi koji su učestvovali u Trampovoj kampanji radilo za Rusiju. Nije neophodno da se Rusija i SAD vole, najvažnije je da mogu da uspostave prihvatljiv radni odnos. Ali, to će biti veoma teško uraditi zbog agresivne spoljne politike Rusije i nesposobnosti Trampove administracije.

* U kom pravcu danas ide EU?

- Niko ne zna tačno šta će se desiti sa EU, ali znakovi nisu dobri. EU je verovatno dostigla svoj vrhunac moći i uticaja devedesetih godina prošlog veka. Ali, finansijska kriza nakon 2008. godine i sada izbeglička narušile su efikasnost i moć EU. Sada je na delu velika racionalizacija politike u Evropi. EU neće nestati, ali će biti daleko slabija nego što je bila u prošlosti.

Foto P. Milošević

ZAPAD I 5. OKTOBAR

* Na Balkanu ste radili u periodu pre 5. oktobra 2000. godine, da li je to bila demokratska revolucija ili prevrat?

- Petooktobarska revolucija u Srbiji bila je, u suštini, zbacivanje vlade. To je učinjeno jer su mnogi političari u Srbiji bili ubeđeni da zemlja neće moći da krene napred i da neće biti prihvaćena od Zapada dok je Milošević na vlasti. Jasno je da su zapadne vlade želele da vide promenu i da su aplaudirale zbacivanju Miloševića.


SRPSKA DOSTIGNUĆA

* Politička stabilnost u regionu, izvesno je, jedino je vidljiva u Srbiji...

- Izbor Vučića za predsednika Srbije je očekivan. On je pametan i efikasan političar i napraviće kredibilan posao. Srpski narod danas je u potrazi za velikim dostignućima, posebno za ekonomskim reformama.