ŽESTOKA svađa zbog Vjerice Radete i glasanje za poverenje Vojislavu Šešelju obeležili su u nedelju sednicu Centralne otadžbinske uprave SRS u zemunskom Magistratu. Lider radikala dobio je na tajnom glasanju podršku 71 člana dok su dva bila protiv toga da i ubuduće nastavi da vodi partiju.

Članstvo najvećeg upravljačkog organa SRS sukobilo se oko Radetinog rada u proteklom periodu. Deo je smatrao da ona iz moralnih razloga, nakon lošeg Šešeljevog rezultata na predsedničkim izborima, mora da podnese ostavku na funkciju predsednika Izvršnog odbora. Kako smo saznali, najžešći kritičar bio je poslanik i general u penziji Božidar Delić. On je tražio da se "nešto ili neko" pod hitno menja u stranci. Kad ga je Šešelj upitao na koga misli, Delić je rekao: "Na Radetu".

Radetinu odgovornost tražili su i poslanici Vesna Nikolić Vukajlović iz Kraljeva i Zdravko Topalović, predsednik Opštinskog odbora Čukarica.

Svađu je rasplamsao Momčilo Mandić, radikalski prvak iz Bijeljine, koji je stao na Radetinu stranu. Tad su se baš razmahali "udarci", pa je Mandić isprozivan i zato što je bio svedok Tužilaštva u Hagu, a Delić je s druge strane nazvan preletačem jer je sa Nikolićem i Vučićem 2008. otišao u SNS, pa se tri godine kasnije vratio. Svađu na ivici incidenta prekinuo je Šešelj.

- Ako verujete meni, onda morate da verujete i mojim najbližim saradnicima - presekao je on i stavio na glasanje da li članstvo COU i dalje želi da ga vidi na mestu predsednika.

Organizovano je glasanje, Šešelj je izašao iz sale, a COU je ubedljivo stao iza njega.

Inače, kako saznajemo, među članstvom i pojedinim funkcionerima SRS vlada veliko nezadovoljstvo. Oni traže da se promeni pristup prema građanima kako ne bi doživeli fijasko na predstojećim beogradskim izborima. Traži se da se partija okrene konkretnim projektima kojima će pridobiti naklonost glasača jer insistiranje na krilatici "ne EU i NATO" i približavanje Rusiji ne interesuju narod.


NEPOZVANI

NA sednicu Centralne otadžbinske uprave, kako smo saznali, nisu pozvani svi članovi. Poziv nije poslat onima koji su se još ranije sukobili sa Radetom i kritikovali njenu kadrovsku politiku. Ovaj organ inače ima 101 člana.