GARANCIJE koje je iz Kremlja doneo premijer Aleksandar Vučić - da možemo da računamo na političku i vojnu pomoć Rusije u slučaju novih turbulencija na Balkanu - jasna su poruka komšijama da će u slučaju pokušaja prelivanja kriza na našu teritoriju Srbija imati adekvatan odgovor i moćnog saveznika uz sebe.

Poruka ruskog predsednika Vladimira Putina došla je u kritičnom momentu, u jeku najava Prištine da će formirati "vojsku Kosova", dramatičnih dešavanja u Makedoniji i institucionalnoj krizi u BiH.

Rusija sve glasnije pokazuje zabrinutost zbog bujanja albanskog nacionalizma koji postaje vidljiv u Makedoniji, gde postoje "uspavane" jedinice bivše OVK. U jeku bezvlašća u Skoplju, Albanci sve glasnije zveckaju oružjem i pozivaju se na granice tzv. prirodne Albanije. U posrednoj vezi su i dešavanja u Crnoj Gori, koja je na korak do prijema u NATO, a na čiji deo teritorije Albanci takođe imaju aspiracije.

Naime, uprkos protivljenju NATO i EU, prištinske vlasti čak tajno pregovaraju i o nabavci naoružanja. U budućem arsenalu Albanci bi voleli da vide protivoklopne sisteme, laku artiljeriju, ali u trećoj fazi i - helikoptere.

S druge strane, sa "vojnim paketom" koji je dogovoren u Moskvi, u kom je šest "migova 29", 30 tenkova T-72 i toliko borbenih vozila BRD-M2, srpska armija će praktično postati najbolje opremljena u regionu i moći će da zaštiti svoju teritoriju i narod.

Prema našim informacijama, Putin je Srbiji ponudio i mogućnost za isporuku PVO raketa "buk" ili "tunguska", a u slučaju veće bezbednosne krize u regionu i sistema S-300. Ovim naoružanjem, po oceni stručnjaka za bezbednost, Srbija će moći da se zaštiti od većine vojnih pretnji iz vazduha i sa kopna.

Poruku da će Rusija vojnom tehnikom pomoći Srbiji u slučaju krize na Balkanu, nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Branko Krga sagledava u svetlu činjenice da je Rusiji danas stalo do podrške prijateljskim zemljama, što nije bio slučaj devedesetih:

- O borbenoj tehnici, posebno sofisticiranoj poput PVO sistema, i ranije se razgovaralo. Nema sumnje da Rusija želi da se nametne kao svetski igrač koji brani svoje interese u inostranstvu. Nije reč isključivo o vojnoj pomoći, već i o širokoj političko-diplomatskoj akciji.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je susret sa Putinom mnogo značajniji na državnom planu, nego što Vučiću koristi u predvečerje predsedničkih izbora.

- Putin jeste najpopularniji strani političar u Srbiji i susret sa njim donosi Vučiću pozitivne poene, ali najpozitivnije u toj poseti je to što su učvršćeni bezbednosni odnosi.


ĐORĐEVIĆ: "MIGOVI" GARANT BEZBEDNOSTI

- PREDSEDNIK Ruske Federacije Putin je rekao da će potpisati ukaz o isporuci vojne opreme. Zamolili smo da to bude vojnotehnička pomoć na osnovu vojnotehničkog sporazuma, jer to olakšava proceduru i brže ćemo doći u posed tih aviona i započeti remont i modernizaciju - rekao je u utorak ministar odbrane Zoran Đorđević.

- Srbija će imati jednu modernu flotu aviona koja će u potpunosti biti u mogućnosti da čuva naše nebo i da bude garant bezbednosti svih naših građana - poručio je Đorđević.

Osim vazduhoplova, kako je potvrdio, dogovoreno je da bude isporučeno i 30 tenkova T-72 i toliko borbenih vozila BRDM-2.

- I jedni i drugi biće potpuno modernizovani i remontovani. Čekamo da se završi proces u Rusiji i tada ćemo videti na koji način ćemo ih dopremiti u Srbiju.

(S. J. M.)