UKOLIKO bi Aleksandar Vučić bio kandidat za predsednika on bi bio neprikosnoven i pobedio bi već u prvom krugu sa čak 55,2 odsto glasova.

Ovo proizlazi iz istraživanja javnog mnjenja koje je u proteklih sedam dana, na 1.200 ispitanika, sprovela agencija "Faktor plus". Prema njihovoj anketi, čiji su rezultati predstavljeni danas, na predsedničke izbore bi izašlo 50 odsto građana, 25 odsto ne želi da glasa, dok se ostali još premišljaju.

U visoki rejting Vučiću, kako objašnjava politički analitičar Dejan Vuk Stanković, uključena je i podrška socijalista.

- Pošto je Dačić kazao da se neće kandidovati ukoliko to učini Vučić, već da će ga podržati, onda će se glasovi socijalista preliti lideru SNS, jer su birači SPS vrlo stabilni i glasaju za onoga koga stranka podrži.

Daleko iza Vučića u ovoj varijanti su Vuk Jeremić i Vojislav Šešelj sa po 12,1 odsto podrške. Stanković smatra da je Jeremićev rejting dobar s obzirom na to da je dugo bio izvan zemlje, dok je nivo podrške Šešelju očekivan.

U drugoj opciji, gde bi predsednički kandidat SNS bio Tomislav Nikolić, išlo bi se u drugi krug. I on bi sa 36,2 odsto podrške značajno odmakao najbližim pratiocima Jeremiću i Šešelju. U ovom scenariju je i Ivica Dačić sa 10,8 odsto podrške.

- Akuelni predsednik Nikolić prednjači i vuče glasove SNS bez obzira na to što je istupio iz stranke. Sa njim bi za naprednjake bilo neizvesnije, ali bi predsednička trka zato bila uzbudljivija - navodi Stanković.

On tvrdi da bi se u ovom slučaju borba za drugi krug vodila između Jeremića i Šešelja. Procenjuje da bi bivši šef diplomatije uzeo glasove DSS i Dveri, a i DS - kroz kritiku vlasti i Vučića. Šešelj, opet, vuče snažno nacionalno opredeljene birače, ali i gubitnike tranzicije, jer je u Srbiji još dosta siromašnih. A i njegova retorika je još prijemčiva biračkom telu.

NAPREDNjACI PRVI, RADULOVIĆ OJAČAO

Ukoliko bi se u nedelju održali i parlamentarni izbori, na njih bi izašlo 47 odsto birača, dok 29 odsto njih glasanje ne zanima. SNS bi dobio 51,2 odsto podrške, SPS 10,5, SRS 8,7. "Dosta je bilo" bi povećao broj glasova u odnosu na poslednje izbore i sada bi imao sedam odsto, a DS 6,8. Dveri bi ostale ispod cenzusa.

Analitičar Dejan Vuk Stanković ukazuje na to da rezultati govore da nema većih promena rejtinga stranaka u odnosu na protekli period i da vladajuće partije SNS i SPS imaju više od 60 odsto podrške.