"Nisam iznenađen apelom da se kandidujem za predsednika Republike, znao sam da se potpisuje. Ne nalazim dovoljne reči zahvalnosti za takvu vrstu podrške mom dosadašnjem radu, za osećanje koje pristojan čovek ima kada postane svestan imena koja su apel potpisala i za vrstu obaveze koju to predstavlja do kraja života. Nastaviću da radim svoj posao onako kako sam to, sa saradnicima, svih ovih godina i činio, dok ne bude vreme za nove odluke" - poručio je na sajtu zaštitnik.rs Saša Janković, nakon apela stotinu javnih ličnosti da se kandiduje za predsednika Srbije.

VULIN: POTPISNICI PETICIJE ZA JANKOVIĆA NISU NESTRANAČKE LIČNOSTI, VEĆ BIVŠI ČLANOVI G17 I DS

Svako ima pravo da se kandiduje za predsednika Srbije, ali samo Saša Janković sebi daje za pravo da koristi funkciju Zaštitnika građana za predsedničku kampanju, izjavio je danas predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin.
Vulin je u pismu medijima, reagujući na potpise 100 javnih ličnosti koji pozivaju Jankovića da se kandiduje na predsedničkim izborima, rekao da "Srbija nema Zaštitnika građana već ima bogato plaćenog političara koji se sprema za predsedničke izbore".

- Kao što 100 potpisnika peticije za kandidaturu Saše Jankovića nisu vanstranačke ličnosti već bivši i sadašnji članovi G17, DS i aktivni učesnici u izbornim kampanjama Demokratske stranke i Borisa Tadića, tako ni Saša Janković nije zaštitnik građana - rekao je Vulin.

Kako kaže Vulin svaki stav, preporuka i izjava Jankovića u protekle dve godine bile su političke izjave, stavovi i napadi na ljude koje je označio kao svoje političke protivnike.

- Nekada mu je meta Stefanović, nekada ja, a uvek Vučić. Zaštićen funkcijom, zaklonjen iza nezavisne institucije koju zloupotrebljava, uvek igrajući ulogu žrtve, Janković se već dve godine svakodnevno bavi samo politikom i svojom kampanjom - navodi predsednik Pokreta socijalista.


Podsetimo, ranije danas, sto javnih ličnosti, među kojima su književnici, glumci, profesori, apelovalo je danas na zaštitnika građana Sašu Jankovića da se kandiduje za predsednika Srbije kao nestranački kandidat i pozvali demokratski orijentisane građane i stranke da podrže tu inicijativu.