PARIZ - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI”

SRBIJA nikada neće priznati nezavisnost Kosova, ali nisam preveliki optimista po pitanju Briselskog sporazuma jer Zajednica srpskih opština još nije formirana.

Ovo je jedna od poruka premijera Srbije Aleksandra Vučića, tokom današnjeg obraćanja studentima Fakulteta političkih nauka Sciences Po u Parizu.

On je ocenio da Zapadni Balkan ima mnogo potencijala i najveći ekonomski rast u Evropi:

- Ako se analizira sadašnja ekonomska situacija na našem kontinentu, videćete da za desetak godina zemlje Balkana mogu da stignu, a možda čak i prestignu neke evropske zemlje. Ljudi u našem regionu su umorni od dugačkih procesa tranzicije. Potrebni su nam stabilnost i međusobno uvažavanje.

Vučić je dodao i da postoji potencijalna unutrašnja nestabilnost i da su mogući međuetnički sukobi na Balkanu ukoliko posao "ne budemo radili dobro".

- Naš posao je da pokušamo sve da privučemo. Ne, kao što su, i mojom krivicom, i krivicom svih nas, u prethodnih 25 godina, u različitim fazama od nas kao od kuge svi bežali. Valjda tu ima i naše krivice. Nije da baš ni za šta nikada nismo krivi. A bilo je i tuđe krivice, neretko više. Sad znam da moramo da radimo zajedno, da živimo zajedno.

Trodnevnu zvaničnu posetu Francuskoj Vučić je završio susretom sa predsednikom Nacionalne skupštine Klodom Bartolonom.

- Građani Srbije treba da budu zadovoljni. Dočekani smo ne samo domaćinski, kako nalaže diplomatski protokol, već i kao iskreni prijatelji - sumirao je predsednik srpske vlade.

On je naglasio da Srbija veruje u prijateljstvo Francuske, kao i u dobre ekonomske odnose između dve zemlje, koji treba da budu još bolji.


MIGRANTI PODIŽU TENZIJE

Premijer Vučić ocenio je da EU više nije jedini kohezioni faktor koji može da poveže Balkan, već da to moraju da urade same države. On je ponovio da migrantska kriza ne pomaže, već samo podiže tenzije na Balkanu, dodajući da je Srbija protiv žice i zidova i da ih neće podizati, ali da ne može ni da bude parking za migrante.