Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović izabran je danas za predsednika stranke "Zajedno za Srbiju" (ZSS), nakon što se Dušan Petrović povukao sa tog mesta.

On je, na izbornoj skupštini ZSS predstavio program kojim namerava da pokrene reforme svih sektora - ekonomskog, poljoprivrednog, obrazovnog, zdravstvenog i kulturnog.

"Imam plan kako Srbija da počne da živi. Srbija nema razvojnu politiku i potrebna joj je nova energija. Bitno je da građani imaju mogućnost da odlučuju o kvalitetu života, a na nama je da pridobijemo građane", rekao je Zelenović.

Prema njegovim rečima, on je ušao u politiku kako bi stvari u društvu promenio na bolje.

"Mi verujemo da Srbija ne može da ide napred sve dok o njenoj sudbini odlučuje samo jedan čovek. Jedini način da živimo bolje jeste da reuzmemo stvari u svoje ruke i da institucionalno otvorimo priliku da veliki broj građana odlučuje o našoj budućnosti, o poslovima i svemu onome što se odnosi na svakodnevni život građana", rekao je Zelenović.

Upitan da li namerava da se kandiduje za predsednika Srbije sledeće godine, Zelenović je kazao da je to preambiciozno.

"Moja želja je da u okviru ZSS zajedno utičemo na političke procese u Srbiji, kako bi smo otvorili priliku novim političarima da govore o svakodnevnom životu, kako bi u život Srbije uključili nove ljude sa jasnim idejama i koji mogu da omoguće građanima da žive bolje", rekao je Zelenović.

Dušan Petrović, koji je mesto predsednika ustupio Zelenoviću rekao je da je taj čin "odgovor ZSS na novi duh vremena", koje je potpuno drugačije nego pre četiri godine.

"Dramatično je različita pozicija Srbije danas, nego 2000. godine. Moje uverenje je da samo sa jasnom politikom i jasnim programom možemo naći način kako da građani Srbije sami odlučuju o pitanjima javnog života", rekao je Petrović.

Prema njegovi rečima, potrebni su nova vitalnost i nova energija, za koje veruje da ih poseduje Nebojša Zelenović.

"U ZSS se odluke donose onako kako je to najbolje za stranku i građane", rekao je Petrović i dodao da što pre treba da se pronađe način za zajedničko delovanje stranaka istinske proevropske opozicije.

Na Drugoj izbornoj skupštini ZSS, govorili su lideri DS-a i SDS-a koji su pozvali na ujedinjenje "građanski" orjentisanih stranaka.

Među prisutnima, bili su i predstavnici stranke Zajedno za Šumadiju, Nove stranke, kao i predstavnici lokalnih partija sa kojima ZSS čini vlast u Šapcu.