POSLANICI Skupštine Srbije izabrali su u ponedeljak veče članicu predsedništva Srpske napredne stranke Maju Gojković za predsednicu parlamenta. Od 233 poslanika koji su glasali, za njen izbor glasalo je 159.

Novoizabrana predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković obećala je da će biti jednaka prema svima.

- Biću predsednik jednak prema svakome, ali neću imati razumevanja da se od ovog parlamenta napravi nešto drugo osim onoga što piše u Ustavu i našim pozitivnim propisima. Sliku parlamenta ne stvara jedan čovek, sliku parlamenta stvaramo svi zajedno, obraćanjem i ponašanjem, a svakim glasanjem za ili protiv određujemo sudbinu građana ove zemlje - kazala je Gojkovićeva.

Ona je zavalila svim poslanicima koji su podržali njenu kandidaturu za tu funkciju i onima koji su za nju glasali, ali i onima koji su je argumentovano krtikovali.

Najupečatljivija scena tokom današnjeg nastavka prve sednice novog saziva parlamenta, koja je razbuktala novi "rat" između naprednjaka i DS, bila je psovka lidera DS Bojana Pajtića.

NESPORAZUM I OKO POTPREDSEDNIKA SKUPŠTINA Srbije usvojila je većinom glasova predlog da parlament ima sedam, umesto dosadašnjih šest potpredsednika, ali su protiv toga bili poslanici pokreta Dosta je bilo, iako je jedan od potpredsednika trebalo da bude iz njegovih redova. Predsednica Skupštine Maja Gojković rekla je da su se šefovi poslaničkih grupa dogovorili da parlament ima sedam potpredsednika i da su utvrđeni kandidati, ali je 12 poslanika pokreta Dosta je bilo ipak glasalo protiv toga. Prema rečima predsednice Skupštine, pokret Dosta je bilo nije se držao dogovora, zbog čega je odredila pauzu da bi se utvrdilo o čemu se radi. Posle pauze počelo je glasanje pojedinačnim izjašnjavanjem poslanika, a kandidati za potpredsednike su Veroljub Arsić (SNS), Vladimir Marinković (SDPS), Konstantin Arsenović (PUPS), Đorđe Milićević (SPS), Vjerica Radeta (SRS) i Gordana Čomić (DS).


Nakon što je završio repliku, odgovarajući na optužbe iz SNS da je opljačkao decu ometenu u razvoju, lider demokrata Bojan Pajtić je izgubio živce i opsovao:

- A u p... materinu!

Mikrofon nije bio isključen, pa se sve to čulo u direktnom TV prenosu.

Munjevito je reagovao šef poslaničkog kluba SNS Aleksandar Martinović:

- Opsovao je na najvulgarniji način, a Mićunović ga nije opomenuo. Da smo to mi učinili gorele bi društvene mreže.

Posle incidenta, Pajtić je u holu Skupštine priznao da jeste opsovao, ali ne u diskusiji, već za sebe.

- To je bila fiziološka reakcija na uvrede naprednjaka - "opravdao" se prvi čovek DS.

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas konstitutivnu sednicu na kojoj treba da budu izabrani predsednik i potpredsednici parlamenta, generalni sekretar i članovi radnih tela.

Konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Srbije počela je u petak 3. juna, kada su poslanicima potvrđeni mandati, i otvorena rasprava o izboru predsednika skupštine, ali je predsedavajući, najstariji poslanik Dragoljub Mićunović prekinuo sednicu zbog polemike koja je uglavnom bila mimo dnevnog reda.

Na današnjem nastavku, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović kazao je da predsedavajući Dragoljub Mićunović nije imao pravo da prekine sednicu u petak, 3. juna, pogotovo bez konsultacija sa ostalim poslaničkim grupama.

"Vaše obrazloženje da skupština ne može da radi noću uopšte ne stoji, jer se mnogo puta radilo noću", rekao je Martinović.

On je dodao i da SNS apeluje na Mićunovića da predsedava skupštini u skladu sa poslovnikom.

"Da ne preduzimate ništa na svoju ruku i da ako imate potrebe da obavite konsultacije da to ne obavljate samo sa šefom vaše grupe, nego sa svima..Apelujem na Vas da svojim činjenjem ili nečinjenjem na bilo koji način ne blokirate rad skupštine", naveo je Martinović.

Na to je šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj ocenio da je zahvaljujući današnjem obraćanju Martinovića, skupština vraćena na "način od petka kada su zasedali 10 časova".

"Ako vam se toliko žuri, zašto niste pre 20 dana zakazali konstitutivnu sednicu. Ako vam se žuri, zašto morate svakom poslaniku opozicije da odgovorite", upitao je Šešelj Martinovića.

Jedini kandidat za predsednika Skupštine je poslanica SNS Maja Gojković, a za potpredsednike ima sedam kandidata: Veroljub Arsić (SNS), Konstantin Arsenović (PUPS), Vladimir Marinković (SDPS), Đorđe Milićević (SPS), Vjerica Radeta (SRS), Gordana Čomić (DS) i Jasmina Nikolić (Pokret Dosta je bilo).

MIĆUNOVIĆ: NASTAVIĆU DA VODIM SEDNICU BEZ OBZIRA NA PRITISKE


Predsedavajući Skupštine Srbije, najstariji poslanik Dragoljub Mićunović kazao je danas da će nastaviti da predsedava bez obzira na kritike Srpske napredne stranke (SNS) i da će "izdržati do kraja bez obzira na pritiske".


"Nastavljam sednicu tamo gde je bila, a izdržaću do kraja bez obzira kakve pritiske na mene vršili, oni neće imati nikakvog efekta", rekao je Mićunović odgovarajući na izjavu šefa poslaničke grupe SNS Aleksandra Martinovića da nije imao pravo da prekine sednicu u petak.


"Ja ovde nisam milom. Ako ste već otvorili to pitanje - kada me je jedna poslanica optužila za državni udar, ja dva dana nisam izlazio iz kuće čekajući da me uhapse, a pošto nisu ja ću onda moći da nastavim u tom stilu", rekao je Mićunović.


On je ocenio da su oni koji su inicirali "tok sednice zbog kog je i odlučio da je prekine u petak", nastavili to da čine i danas.


"Nekome je bilo stalo da pokaže svoju borbenost i da pokaže da je u pravu svim poslanicima opozicije", kazao je Mićunović.


Šef poslaničke grupe pokreta Dosta je bilo Saša Radulović zamolio je da se poslanici drže dnevnog reda sednice, a da se za sve kritike obrate van sednice.


Prethodno je Martinović kazao je da predsedavajući Dragoljub Mićunović nije imao pravo da prekine sednicu u petak, 3. juna, pogotovo bez konsultacija sa ostalim poslaničkim grupama.


"Vaše obrazloženje da skupština ne može da radi noću uopšte ne stoji, jer se mnogo puta radilo noću", rekao je Martinović.


On je dodao i da SNS apeluje na Mićunovića da predsedava skupštini u skladu sa poslovnikom.


"Da ne preduzimate ništa na svoju ruku i da ako imate potrebe da obavite konsultacije da to ne obavljate samo sa šefom vaše grupe, nego sa svima..Apelujem na Vas da svojim činjenjem ili nečinjenjem na bilo koji način ne blokirate rad skupštine", naveo je Martinović.


Na to je šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj ocenio da je zahvaljujući današnjem obraćanju Martinovića, skupština vraćena na "način od petka kada su zasedali 10 časova".


O temi, izboru predsednika parlamenta, govorilo se tek malo više nego u petak. Pajtić je ocenio da bi u parlament trebalo da dođe dr Dulitl, kako bi preveo sve što su poslanici vladajuće većine pričali.

Naprednjaci su na to oštro reagovali, ali to nije bio kraj književnim referencama. Posle opaske demokrate Balše Božovića da stanje u parlamentu liči na "Životinjsku farmu" Džordža Orvela, povela se rasprava i o tom delu. Pajtić je kazao da nije iznenađen što članovi SNS nisu čitali Orvela, a Martinović je uzvratio da je čitao "Životinjsku farmu" i optužio Božovića da je tom metaforom poslanike većine nazvao svinjama jer one vladaju u Orvelovom romanu. Pajtić je odgovorio da Martinović verovatno jeste čitao tu knjigu, ali da je nije razumeo, i izvinio se što ga "nije vaspitao" kada mu je bio profesor.

U polemiku se često uključivala i Maja Gojković, koja je često ulazila u klinč s predsedavajućim:

- Izgubili ste konce. Sednica više ne liči ni na šta. Dali ste Pajtiću repliku pola sata nakon Martinovićevog izlaganja samo zato što vam je predsednik stranke. Nemate ni trunke viteškog, gospodskog i džentlmenskog.

Mićunović joj je posle toga oduzeo reč i zamolio je da sedne.


VUČIĆ PODNEO OSTAVKU NA DUŽNOST POSLANIKA


Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić obavestio je danas parlament da podnosi ostavku na dužnost narodnog poslanika u novom sazivu parlamenta izabranom na izborima 24. aprila.


Ostavku na dužnost narodnog poslanika podnela je i Ljiljana Đurović sa liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje".


U Skupštini Srbije u toku je konstitutivna sednica na kojoj se bira predsednika parlamenta i potpredsednici Skupštine Srbije.

NAPREDNjACI: POKAZAO PRAVO LICE

Pajtić je prostačkim ispadom još jednom pokazao svoju nemoć usled nedostatka argumenata, odsustva političkog programa i ideja - navodi se u saopštenju SNS posle incidenta:

- Pokazao je ponovo svoje pravo lice svim građanima Srbije, koji su imali prilike uživo još jednom da vide i čuju kako izgledaju kultura i demokratija u interpretaciji lažnog demokrate Pajtića. On je očigledno izgubio i manire i živce zbog gubitka privilegija i mogućnosti da i dalje krade narodne pare.

MEĐU POSLANIČKIM GRUPAMA POČELA RASPODELA MESTA U 19 SKUPŠTINSKIH ODBORA

RADULOVIĆ ŽELI PRIVREDU I EVROPU

MEĐU poslaničkim grupama uveliko traju pregovori o raspodeli šefovskih mesta u 19 skupštinskih odbora. Prema našim informacijama, naprednjaci će najverovatnije voditi čak devet radnih tela, ali još nisu do kraja definisana kadrovska rešenja.

Demokratskoj stranci trebalo bi da pripadnu dva odbora - za spoljne poslove za koje predlažu Natašu Vučković, i obrazovanje, gde je kandidat Aleksandra Jerkov. Demokrate su najpre tražile Odbor za kulturu i medije, ali će za to mesto najverovatnije biti predložen neko iz SNS.

Saša Radulović, lider "Dosta je bilo", "nameračio se" na odbor za privredu ili finansije, a ovaj Pokret traži još jedno šefovsko mesto - u Odboru za EU.

I lista SPS-JS takođe očekuje da dobije da vodi najmanje dva odbora, a prvi "pik" su im pravosuđe (Petar Petrović iz Jedinstvene Srbije), i zdravstvo ili infrastruktura.

Radikali su po kvotama dobili 28 mesta u 19 odbora, što znači da će u nekim radnim telima imati i po dva člana. I oni se nadaju da će imati predsednika bar dva odbora. Dveri i DSS dobili su po sedam članova u odborima, ali su male šanse da će im biti povereno vođenje nekog tela. Sanda Rašković Ivić (DSS) kaže nam da oni najpre traže Odbor za KiM (predložen Slaviša Ristić) ili Odbor za ustavna i zakonodavna pitanja (Dejan Šulkić).(D. M. )