KONSTITUISANjE novog, 11. saziva Narodne skupštine, verifikacija mandata poslanika i burna desetočasovna debata vlasti i opozicije, pali su u petak uveče u senku nakon odluke predsedavajućeg Dragoljuba Mićunovića da raspravu prekine i nastavak najavi za ponedeljak, 6. jun.

Na ovaj potez, koji su naprednjaci nazvali skandaloznim i nezapamćenim u skupštinskoj praksi, Mićunović se odlučio bez konsultacija među parlamentarnim strankama, ali i u samom DS. Opravdao ga je time što vlast, prijavom ogromnog broja govornika, namerno opstruiše sednicu i vreme predviđeno za debatu o kandidatu predsednika Skupštine Maji Gojković koristi za diskreditaciju političkih protivnika.

Kako saznajemo, socijalisti su u jednom trenutku u "pregovaračku misiju" sa Mićunovićem poslali Slavicu Đukić Dejanović, ali je on ostao neumoljiv. Nisu pomogla ni ubeđivanja dela stranačkih kolega iz DS.

Mićunovićev potez, njegova koleginica i kandidat DS za potpredsednika Skupštine Gordana Čomić, čak je nazvala - "sramotnim". Iz tabora SNS stigle su diskretne poruke da je moguće da će "pasti" ranije postignut dogovor da se poveća broj potpredsedničkih mesta sa šest na sedam, kako bi i DS i "Dosta je bilo" imali svog predstavnika, ali i da demokrate neće dobiti šefovska mesta nekoliko važnih odbora.

Dragoljub Mićunović

Gojkovićeva je za "Novosti" poručila da je Mićunović skandalozno vodio čitavu sednicu, da je prekršio Ustav i zakone i pokazao kako DS zamišlja demokratiju.

Za predsedničkim stolom pokušala sam da mu objasnim da on samo tehnički vodi sednicu, ali je odgovorio: "Danas sam ja predsednik!" Prekinuo je sednicu zato što je bio umoran i šokirao čak i opozicione poslanike. Spremni smo u ponedeljak da nastavimo normalan rad, a videćemo kako će se DS ponašati.

Potez Mićunovića osudio je i Ivica Dačić. On je rekao da će je podržati, kao i ostale kadrovske odluke, za razliku od stranaka opozicije, koje su se mahom izjasnile protiv njenog izbora.

Naprednjaci polažu zakletvu

S druge strane, Mićunovićev potez podržali su lideri DSS i Dveri. Sanda Rašković Ivić rekla je da je vlast celog dana u zakonodavnom domu pokušavala da stvori privid "državnog udara". Boško Obradović poručio je da se "nervoza uvukla" u vladajuću većinu, koja je celog dana opstruisala izbor sopstvenog kandidata.

Prekidu je prethodila višečasovna rasprava u kojoj se ponajmanje pričalo o izboru predsednika Skupštine. Poslanici su za govornicom pričali o Titu, rasipanju novca iz budžeta, starim izjavama, aferi Bodrum, korupciji u Vojvodini, bundama, pretili tužbama za klevetu... Kolorit su upotpunili i pojedini poslanici Dveri koji su ušli u parlament u narodnim nošnjama.

Joška Broz i Žarko Obradović u holu parlamenta

Vođa naprednjaka u Skupštini Aleksandar Martinović razmenjivao je optužbe sa Bojanom Pajtićem, liderima DSS, Dveri, ali i nekadašnjim partijskim saborcem Vojislavom Šešeljem. Martinović je podsetio lidera radikala da je glogovim kocem isterivao Tita iz Kuće cveća, a da sada podržava njegovog unuka Jošku Broza. Šešelj je uzvratio da je zbog Tita išao i u zatvor.

Predlažući Gojkovićevu za novi mandat u parlamentu, Martinović je rekao da će ona imati tri zadatka - usvajanje reformskih zakona, jačanje vladavine prava i politički stabilna država, kako bi se političke razmirice rešavale u parlamentu, a ne na ulici.

Predstavnici "Dosta je bilo" stižu na sednicu

Tokom sednice, Pajtić je rekao da je izbor Gojkovićeve "najmanje loše rešenje" iz redova SNS, ali da je neće podržati jer ne pokazuje potrebu za bilo kakav dijalog sa opozicijom i da su, dok je ona vodila parlament, usvojeni mnogobrojni loši zakoni. Lider DJB Saša Radulović upozoravao je tokom sednice da se ne poštuje dnevni red i da se ne govori o temi.

Bojan Pajtić (DS) predvodiće demokrate u zakonodavnom domu

ĆEVAPI I BESMISLENA POLITIKA

NA dešavanja u parlamentu u petak se osvrnuo i mandatar Aleksandar Vučić, koji je rekao da je najveća građanska hrabrost podržavati ispravnu politiku koja Srbiju dovodi do najvećeg rasta, a ne "politiku glupiranja i lupetanja, poput Radulovićeve":

- Od silnih zakona koje su spremili, prvo su rešili da se obračunaju sa kafe-kuvaricama i ćevapima u skupštinskim restoranima.

Ovakva Vučića reakcija usledila je na prvu parlamentarnu akciju Pokreta "Dosta je bilo" - da se povećaju cene u skupštinskom restoranu, gde domaća kafa, na primer, košta sedam dinara, jer poslanike, po Raduloviću, ne treba da subvencioniše država. On je odbio da daje izjave za TV Pink i Studio B, uz opasku da su "deo Vučićevog propagandnog tima".

ŠEŠELj: POMOZ' BOG, BRAĆO ČETNICI!

LIDER radikala Vojislav Šešelj prilikom ulaska u Skupštinu pozdravio je postrojene gardiste rečima "Pomoz` Bog, braćo četnici". On se u petak, posle 13 godina, u parlamentu sreo sa starim političkim protivnicima, a sa Dragoljubom Mićunovićem je i porazgovarao. Na opasku da je spreman za nove pobede, Mićunović je odgovorio da se on sprema da se povuče. Kasnije je, međutim rekao da se samo šalio. Šešelj je imao verbalni okršaj i sa liderom LSV Nenadom Čankom. Na pitanje da li je još živ, Čanak je upitao Šešelja otkud on na slobodi i da li su ga izbacili iz zatvora.