KAD bi izbori za parlament bili održani sutra, ubedljivo prvo mesto osvojili bi naprednjaci sa 52,6 odsto glasova birača - pokazao je martovski politički barometar Faktora plus.

Pored SNS, još samo pet lista ušlo bi u parlament, pokazalo je istraživanje sprovedeno na 1.100 ispitanika. Drugo mesto zauzeli bi socijalisti, sa 11,9 odsto, treće bi "podelili" radikali i koalicija oko DS - sa 6,1 odsto. Cenzus bi preskočili još samo Dveri-DSS(5,5 odsto) i lista SDS-LDP-LSV (5 odsto).

Naprednjaci su u odnosu na prethodno istraživanje agencije Faktor plus zabeležili skok od oko 3,2 odsto (na prošlom istraživanju imali su 49,4). Po mišljenju analitičara Dejana Vuka Stankovića, do rasta poverenja u koaliciju oko SNS došlo je zbog udruživanja sa više stranaka, pozitivne kampanje koju vodi Aleksandar Vučić i njegove sposobnosti da direktno odgovori na prigovore opozicije:

- I pokret "Dosta je bilo" zabeležio je mali skok - sa tri na 3,3 odsto podrške. Rejting radikala u velikoj meri će zavisiti od presude njihovom lideru Vojislavu Šešelju.

Istraživanje je pokazalo i da najveći broj građana, njih 58 odsto, odobrava ono što radi i govori Vučić, a najmanje odobravaju reči i postupke lidera DS Bojana Pajtića i SDS Borisa Tadića.

Faktor plus je izmerio i da je trenutna izlaznost na izbore 54 odsto, a značajno je porastao i broj opredeljenih među onima koji su odlučili da glasaju - čak 81 odsto građana zna za koju partiju će se opredeliti.