DAN posle raspisivanja izbora, većina predizbornih koalicija već je poznata. Konačan spisak učesnika još nije gotov, a učešće je za sada najavilo 16 lista. Kampanja je zvanično počela juče i trajaće 48 dana.

Naprednjaci su juče potpisali koalicioni sporazum sa SDPS Rasima Ljajića, Vulinovim PS, Novom Srbijom, SNP Nenada Popovića, SPO, Samostalnim DSS Andreje Mladenovića i Karićevom PSS. Njihova lista nosiće naziv "Srbija pobeđuje - Aleksandar Vučić" i najverovatnije će već sutra biti predata Republičkoj izbornoj komisiji. Zanimljivo je da je među kandidatima za poslanike i novinar "Politike" Miroslav Lazanski, kao nestranačka ličnost.

Socijalisti će pred birače na zajedničkoj listi sa Palminom Jedinstvenom Srbijom i Zelenima Srbije. Predsednik SPS Ivica Dačić rekao je da na listi, koju će predati narednih dana, neće biti "previše eksperimenata i iznenađenja, jer je ta stranka i do sada funkcionisala dobro":

- Na listi će biti i drugih uglednih pojedinaca, udruženja i manjih partija, ali one neće biti u imenu koalicije.

Mesto na listi socijalista mogao bi da dobije Dušan Janjić i njegova "Aktivna Srbija", kao i Socijaldemokratski savez Nebojše Lekovića.

Demokratska stranka predvodiće listu pod nazivom "Za pravedniju Srbiju - DS". Oni su juče potpisali koalicioni sporazum sa Novom strankom, partijama "Zajedno za Šumadiju", "Zajedno za Srbiju", "Pokretom za Krajinu" i Demokratskim savezom Hrvata u Vojvodini. Njihov sloga biće "Da živimo normalno, da živimo sada".

- Ove stranke sa DS dele ne samo ideju da je režim Aleksandra Vučića neprihvatljiv za građane Srbije, već i da Srbija mora da bude pravna, demokratska, pristojna i uređena država.

Očekuje se da u prvim danima kampanje konačan dogovor oko predizborne liste za republičke izbore potvrde i Boris Tadić (SDS), Čedomir Jovanović (LDP) i Nenad Čanak (LSV), koji je već odlučio da samostalno nastupi na pokrajinskim izborima.

Pokret "Dosta je bilo" Saše Radulovića najverovatnije će na izborima nastupiti samostalno. Sam će i Janko Veselinović sa svojim "Pokretom za preokret", kao i Levica Srbije Borka Stefanovića.

I stranke desnice naći će se na više lista. Radikali će nastupiti samostalno. Glavni konkurenti za glasove takozvane patriotske opozicije biće im lista "Dveri - DSS - Boško Obradović - Sanda Rašković Ivić".

Na desnici će se za glasove boriti i koalicija "Rodoljubi", koju čine "Istočna alternativa" Dragana Todorovića, "Otadžbinski pokret" Siniše Kovačevića i "Srpska liga" Aleksandra Đurđeva. Bivši funkcioneri Dveri Vladan Glišić i Miroslav Parović ujedinili su se u koaliciju "Narodni savez".

MANjINE U 5 KOLONA

Izvesno je, zasad, da će se na listiću za parlamentarne izbore naći najmanje pet manjinskih lista. Balint Pastor predvodiće SVM. Albanska PDD najverovatnije će nastupiti sama. Sulejman Ugljanin biće na čelu liste SDA. Na zajedničkoj listi "Građani i građanke Srbije" nastupiće Romska partija Srđana Šajna, stranke "Bunjevci građani Srbije", "Vojvođanska udruga Hrvata" i još nekoliko udruženja građana.

DIJASPORA

Birači sa boravištem u inostranstvu mogu da podnesu zahtev da glasaju u našim ambasadama najkasnije do 2. aprila, odnosno pet dana pre zaključenja jedinstvenog biračkog spiska."ZAOKRUŽUJU" I OPŠTINE I VOJVODINA

Pokrajinski i lokalni izbori biće održani istovremeno sa parlamentarnim izborima, saopštili su juče u Novom Sadu predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik vojvođanskog parlamenta Ištvan Pastor. Oni su na zajedničkoj konferenciji za novinare naglasili da je istovremeno održavanje izbora na svim nivoima - politički, ekonomski i društveno najisplativije.

Pastor je potvrdio da će 22. marta raspisati pokrajinske, a Gojkovićeva da će početkom naredne nedelje raspisati lokalne izbore.

- Pokrajinski izbori mogu biti održani od 22. aprila do 22. maja, a ja ću voditi računa o tome da oni budu održani u isto vreme kad i republički i lokalni - rekao je Pastor.

Govoreći o lokalnim izborima, Gojkovićeva je rekla da 14 opština u Srbiji neće imati sad izbore, te da ona čeka da se završe "određene radnje" na Voždovcu i u Zemunu kako bi bilo jasno da li će u svim opštinama u Beogradu biti izbora.

Čelni ljudi republičkog i pokrajinskog parlamenta istakli su veoma dobru međusobnu saradnju u prethodne dve godine. (J. S.)

LAZANSKI

U grupi nestranačkih ličnosti na izbornoj listi Srpske napredne stranke, koju predvodi Aleksandar Vučić, između ostalih biće novinar i dugogodišnji kolumnista "Politike" Miroslav Lazanski. Inače, poznati vojni komentator u političkim kuloarima figurirao je i kao mogući kandidat za naslednika Bratislava Gašića na mestu ministra odbrane.