PRVO istraživanje javnog mnjenja posle odluke o vanrednim parlamentarnim izborima potvrdilo je dominaciju Srpske napredne stranke koja ima podršku 49,5 odsto opredeljenih birača.

Na drugom mestu, prema istraživanju agencije "Faktor plus" sprovedenom krajem januara, i dalje je SPS sa 10,6 procenata, a u slučaju da izađu na izbore sa dosadašnjim partnerima JS i PUPS, mogli bi da računaju na oko 15 odsto glasova. Bezbedno iznad cenzusa je usidren i DS, koji trenutno ima 6,8 odsto, kao i radikali sa šest. Preko skupštinskog praga mogu još i koalicija DSS-Dveri i savez SDS-LDP-LSV.

Najveći rejting među političarima ima lider SNS Aleksandar Vučić sa 57 odsto podrške. Drugo mesto dele potpredsednica naprednjaka Zorana Mihajlović i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, čija dela i reči odobrava 27 odsto ispitanika. Vođa socijalista Ivica Dačić ima podršku 20 odsto građana, Vojislav Šešelj (SRS) 14, lider SDS Boris Tadić 12, a predsednik DS Bojan Pajtić devet.

Na pitanje da li bi izašli na izbore pozitivno je odgovorilo 53 odsto građana, što je gotovo identično odzivu na izborima 2014. godine. Značajan broj ispitanika koji će izaći na izbore, njih 30 odsto, rekao je da još ne zna za koga će glasati.

SAVEZI NOSE VELIKI RIZIK JEDAN od fakora koji bi mogli da utiču na kolebanje glasača jesu i koalicije. Prema rezultatima ovog istraživanja, 27 odsto opredeljenih birača ne bi podržalo "svoju" stranku ukoliko bi ušli u koaliciju sa partnerima koji im se ne dopadaju. Takođe, čak 36 odsto birača smatra da stranke prave saveze pre svega da bi obezbedile mesto u Skupštini.

- Tako veliki broj neopredeljenih biće najveći izazov za stranačke izborne štabove, ali i za istraživače javnog mnjenja jer je nemoguće tačno predvideti kako će se oni opredeliti - kaže direktor agencije "Faktor plus" Vladimir Pejić. - Ipak, iskustvo nam govori da se ti glasovi obično rasporede pravilno, slično kao i glasovi već opredeljenih.

I analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da su moguće promene u podršci koju stranke imaju trenutno, u zavisnosti od kampanje. On očekuje izrazito negativnu kampanju koja, kako kaže, po pravilu više učvršćuje stavove kod već opredeljenih birača nego što može da animira apstinente.

- Najneizvesniji deo izbora biće dva mini-derbija - jedan između DS i koalicije oko SDS, a drugi na desnom polu između SRS i saveza DSS-Dveri - kaže Stanković.

Među opredeljenim biračima 77 odsto ispitanika planira da podrži istu stranku na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima. Petnaest procenata neće glasati za istu partiju na svim nivoima, dok je osam odsto neodlučnih.


REAKCIJE

Goran Knežević (SNS) - GRAĐANI već nekoliko godina izražavaju svoju volju i poverenje. Uveren sam da će i ovog puta ceniti želju, volju i rezultate jer jer je očigledno da je Srbija na dobrom i pravom putu. To će birači umeti da prepoznaju.

Aleksandar Antić (SPS) - KAD bi agencije plaćale kazne onima kojima drastično pogreše u prognozama rezultata, SPS bi bio najbogatija partija. Jedini rezultat kojem verujem je onaj koji objavi RIK. Ubeđen sad da će SPS imati sjajan rezultat, mnogo veći od 10 odsto.

Bojan Pajtić (DS) - ISTRAŽIVANjA javnog mnjenja, pogotovo nekih agencija, teško pokazuju pravo stanje o rejtinzima. Navešću samo primer da su za prethodne predsedničke izbore neke agencije davale 20 odsto više podrške Borisu Tadiću, pa je pobednik bio Tomislav Nikolić.

Vojislav Šešelj (SRS) - RADILI smo istraživanje i SRS ima 20 odsto podrške. Ubeđen sam da ćemo toliko osvojiti na izborima. Istraživanja u kojima imamo oko šest procenata, netačna su i nameštena. Oni nisu ni radili pravo istraživanje, nego su dobili zadatak da objave procente.

Boško Obradović (Dveri) - SVIM istraživačima javnog mnjenja danas je jasno, što pokazuje i ovo istraživanje, da je koalicija Dveri-DSS preko cenzusa. Postoji i tendencija rasta našeg rejtinga, a prorežimski istraživači javnog mnjenja smanjuju naše rezultate.

Konstantin Samofalov (SDS)- MOŽE vlast kroz naručena istraživanja da obmanjuje građane do mile volje. Na izborima će ih kazniti zbog bede. Strategija je da se obmanu građani kako opozicija nema šanse, da bi se demotivisali oni koji su protiv SNS da izađu na izbore. A njih je gotovo 80 odsto biračkog tela.

Momo Čolaković (PUPS) - ISTRAŽIVANjE po kojem smo dobili 3,3 odsto je realno. Narodski rečeno, toliko sada vredimo. Ukoliko dobro organizujemo kampanju i damo svoj maksimum, rezultat na izborima može da bude još bolji. U svakom slučaju daćemo znatan doprinos nekoj od koalicija.