POSLE brisanja Ujedinjenih regiona Srbije iz registra, po zahtevu nekadašnjeg lidera Mlađana Dinkića, iza njih je ostao dug od gotovo 153 miliona dinara!

Najviše novca "ursovci" su ostali dužni televizijama za kampanju iz 2012. godine. Predsednik stranke po zakonu ne odgovara za njeno finansijsko poslovanje i ne mogu od njega potraživati novac, pa će ovaj dug ostati nenaplaćen.

Kako za "Novosti" tvrdi izvor iz bivšeg rukovodstva, pored oglasa na televizijama, neplaćeni su ostali i troškovi iznajmljivanja poslovnog prostora na Trgu Republike, ali nema duga prema dobavljačima, štamparijama i bankama.

- Iako je stranka ugašena, račun i dalje postoji i blokiran je zbog duga. Pošto URS još ima odbornike na lokalnom nivou, na taj račun svakog meseca iz budžeta legne oko 10.000 evra koje se preusmeravaju poveriocima - kaže naš izvor.

TROŠKOVI PRE KAMPANjE Rešenje za zloupotrebe u vezi sa dugovima za kampanju moglo bi da bude uvođenje obaveze da se troškovi promocije pokriju pre predavanja finansijskog izveštaja - smatra Nenadić. On kaže da je važno i da se ograniči promocija stranaka na vlasti kroz takozvane redovne aktivnosti državnih funkcionera.

Taj priliv, koji će prestati posle sledećih lokalnih izbora, kada URS i zvanično ostane bez odbornika, nije ni izbliza dovoljan da pokrije finansijsku rupu veću od milion evra. Kako saznajemo, poverioci su od svog potraživanja odustali i uglavnom ni ne pokušavaju da dođu do novca.

- Dugovi političkih stranaka su briga njihovih poverilaca. URS ne poseduje imovinu iz koje bi se dugovanja mogla naplatiti, tako da će oni koji se nisu obezbedili hipotekom ostati bez svog novca - objašnjava Nemanja Nenadić, programski direktor "Transparentnosti Srbija".

Nenadić kaže da je "Transparentnost" posle svake kampanje ukazivala na problem nenaplaćenih dugova političkih stranaka.

- To može da bude prostor za zloupotrebu položaja jer neki poverioci mogu da očekuju da se naplate kroz neku vrstu usluge. Primećeno je, na primer, da mnogi mediji oklevaju da naplate oglase strankama.