SRPSKA napredna stranka i dalje ima podršku više od polovine opredeljenih birača, pokazuje novo istraživanje agencije "Faktor plus". Preko cenzusa samostalno mogu i SPS, koja je trenutno na oko 9,2 odsto podrške, demokrate koje imaju 7,1 i SRS sa 5,8 odsto birača.

Prag za ulazak u skupštinu preskočili bi zajedno DSS i Dveri, koji udruženim snagama mogu da imaju nešto iznad pet odsto. Na zajedničkoj listi SPS, JS i PUPS bili bi jedina politička opcija, osim SNS, koja bi dostigla dvocifrenu podršku na izborima i osvojili bi oko 13 odsto.

- Rezultati istraživanja pokazuju da stranke na vlasti imaju podršku politički opredeljenih građana i samim tim legitimitet za odluke koje donose, bez obzira na to da li su politički popularne ili ne - kaže analitičar Dejan Vuk Stanković. - Jednim delom je to posledica krize opozicije i poverenja u njihove lidere.

Najpopularniji političar u Srbiji i dalje je premijer Aleksandar Vučić, koga podržava 56 odsto građana, dok 30 odsto ne odobrava ono što radi i govori. Manju podršku su dobili predsednik Tomislav Nikolić, koga podržava 31 odsto ispitanika, dok 47 ne odobrava njegove postupke. Prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić ima podršku 32 odsto ispitanika, dok ga 40 odsto ne podržava. Lider demokrata Bojan Pajtić pozitivnu ocenu dobio je od osam odsto ispitanika, dok se negativno o njemu izjasnilo 64 procenta.

Na pitanje o političaru koji nije na funkciji, a ima znanje i ugled koji može da doprinese napretku Srbije, najviše preporuka dobio je bivši predsednik i lider SDS Boris Tadić. Iza njega su Branko Ružić, Milan Krkobabić, Nenad Popović...


ŽELE SIRIZU

Na pitanje - da li bi podržali stranku levičarskih opredeljenja poput grčke Sirize, koja se protivi merama štednje i aranžmanu sa MMF, pozitivno je odgovorilo 35 odsto građana.

Prema Stankovićevim rečima, to je posledice velikih socijalno-ekonomskih razlika u društvu, ali i uticaja medija koji uglavnom afirmativno pišu o lideru Sirize, Aleksisu Ciprasu.