RADIKALI su, prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, dobacili čak do treće pozicije sa 6,8 odsto podrške građana, dok je tik uz njih koalicija DSS-Dveri sa 6,6 procenata. Rast njihovog rejtina potvrđuje veliki potencijal na evroskeptičnom delu partijskog spektra koji je zbog usitnjenosti i razjedinjenosti na poslednjim izborima ostao bez predstavnika u Skupštini.

Prema istraživanju "Ipsos stratedžik marketinga", iza SRS i koalicije DSS-Dveri ostali su i DS i SDS, dok su ispred zasada nedostižni SNS sa 50 odsto podrške i koalicija SPS-JS-PUPS sa standardnih 12 procenata.

Srđan Bogosavljević iz "Stratedžik marketinga" kaže da je potencijal desnice očigledan:

- Značajan broj ljudi, oko milion birača, podržava desnicu. Kada bi postojala jedna jaka stranka koja bi mogla sve da ih okupi, ona bi bila veoma značajan faktor. Dugoročno gledano, ukrupnjavanje na toj strani moglo bi da doprinese jačanju desne opcije.

On ističe da su radikali dolaskom Šešelja dobili na vidljivosti:

- Ovo je treći skok SRS koji beležimo, i to uvek kada se događa nešto ozbiljno u vezi sa Šešeljem.

Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić kaže da su Srbi počeli da se bude iz sna o EU:

- Zato nikada nije bila niža podrška evropskim integracijama. Građani vide da je slobodna Srbija jedina perspektiva. Otuda porast podrške evroskeptičnim strankama koje se bore za slobodnu Srbiju.

I Boško Obradović iz Dveri ključ vidi u političkoj alternativi dominantnoj politici:

- Ne bih to nazvao usponom desnice već rastom nove srpske opozicije. Građani grčevito tragaju za alternativom. Jedina nova snaga koja nije kompromitovana aferama, kupovinom diploma, koja nije bila na vlasti, jesu Dveri. Taj trend će se nastaviti jer mi jedini nudimo i alternativni ekonomski program. Ekonomski patriotizam nasuprot dužničkom ropstvu MMF-u i Svetskoj banci.