NA rukama Saše Jankovića pronađeni su tragovi baruta, posle samoubistva koje je u njegovom stanu 1. aprila 1993. izvršio Predrag Gojković.

Ovo piše u nalazu koje je tada potpisala veštak Dragana Otović. Taj dokument objavljen je u sredu veče na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova, čime je višednevna saga o zaštitniku građana, koja je poprimila i konture dnevno-političkog obračuna, postala još zamršenija.

Javnost je ustalasao tekst u jednom tabloidu, koji je postavio pitanje o ulozi ombudsmana u tragičnom događaju od pre 22 godine u kom je stradao njegov prijatelj.

Takođe, u dokumentima koje je MUP objavio, navodi se i mišljenje veštaka balističara Milana Kunjadića da "pištolj u trenutku ispaljenja nije mogao biti bliže od 25-30 santimetara". Objavljen je i oružni list za pištolj CZ M-57, kalibra 7,62, koji je Janković menjao za CZ-99, kojim je i počinjeno samoubistvo.

VUČIĆ: POŠTUJEM INSTITUCIJU, A O LIČNOSTI NAKNADNO PREMIJER Aleksandar Vučić izjavio je da izuzetno poštuje instituciju Zaštitnika građana, ali da su ličnosti "nešto drugo". Vučić je rekao da je iznenađen licemerjem celog društva i kaže da ne misli da ceo slučaj ima veze sa Vladom Srbije, otuda i pitanje: "kakve veze vlada ima s tim da je neko ubijen iz nekog pištolja".
On je istakao da institucija Zaštitnika građana mora biti sačuvana i da stoga ne želi ništa dalje da komentariše.
- A šta mislim o osobi, o tom potom - zaključio je premijer.

Zaštitnik građana u sredu veče je potvrdio "Novostima" da je posle nesreće utvrđeno prisustvo baruta na njegovim rukama, a objasnio je i zašto:

- Tačno je da su nađeni tragovi nitrata, ali zbog toga što sam svog prijatelja koji je ležao mrtav pomazio po kosi. Ušao sam u svoj stan 15 minuta posle njegove smrti, a pre mene su tamo bile najmanje tri osobe. Sve ovo je izgubilo svaki smisao i ja dalje ne želim ništa više da komentarišem. Ovo je moj poslednji komentar u javnosti i više se neću oglašavati povodom ove stvari koja je otišla apsurdno daleko i zadire u moj privatni život.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je da će MUP narednih dana imati podatke da li je pištolj, kojim se ubio prijatelj zaštitnika građana, bio u legalnom vlasništvu ombudsmana i naglasio da o sprovođenju istrage odlučuje nadležno tužilaštvo, a ne Janković.

- Shvatam, njegovu ličnu zainteresovanost za ovaj slučaj, ali budite sigurni da neće ni ombudsman, niti bilo koji drugi funkcioner odlučivati da li će se neka istraga sprovoditi - rekao je Stefanović.

Inače, Janković je ranije izjavio da je za pištolj imao dozvolu, o čemu postoji elektronska dokumentacija u MUP-u:

- Pištolj je legalan, prvi vlasnik je moj otac, i nakon istrage je vraćen. Posle 15 godina otuđio sam ga trećoj osobi.

Zaštitnik građana je takođe poručio da neće podleći različitim pritiscima i da će bez kompromisa nastaviti da štiti prava građana.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je u sredu da Janković nije jedini protiv koga se vodila negativna kampanja:

- Imali smo dobru saradnju sa njim. On je izabran zahvaljujući glasovima ove parlamentarne većine. To pitanje treba da se rešava dijalogom. I Zaštitnik građana treba da ima zaštitu.


ŠABIĆ: UGROŽENA INSTITUCIJA OMBUDSMANA

BEOGRAD - Neko je opasno ugrozio instituciju zaštitnika građana, koji je visoki državni funkcioner, izjavio je večeras poverenik za informacije od javog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić. Država se nalazi u stanju da je neko opasno ugrozio instituciju zaštitnika građana, koji je visoki državni funkcioner, rekao je večeras Šabić televiziji N1. Zbog svega što se dešava, podatak o spornom pištolju, za koji jedan beogradski tabloid tvrdi da je bio u nelegalnnom vlasništvu poverenika za zaštitu građana Saše Jankoviće, je informacija od javnog značaja. Potrebni su podaci o pištolju, od trenutka kad je izašao iz fabrike do danas, istakao je Šabić.