SUPROTNO svim očekivanjima, srpski grb i zastava iz 1848. neće se uskoro u Vojvodini zavijoriti na jarbolima pored "novokomponovanih" grba i zastave, starih 11 godina. Simboli starih Srba stavljeni su na "led" bez nade da ponovo dospeju na dnevni red ovog skupštinskog saziva.

Za to su se pobrinuli poslanici Demokratske stranke koji su se, uprkos ranijim obećanjima podrške, u utorak predomislili na samoj sednici pokrajinskog parlamenta!

Spekuliše se da su time učinili ustupak ligašima, a oni bi, zauzvrat, trebalo da zajedno sa Pajtićevima bojkotuju sednicu Skupštine u petak na kojoj bi trebalo da se raspravlja o mahinacijama pokrajinske vlasti u vezi sa izgradnjom zdravstvenog kompleksa "Kamenica 2".

Umesto dogovorene dvotrećinske većine (81 poslanik), Odluka o paralelnom isticanju simbola dobila je 50 glasova naprednjaka, koalicije oko SPS, DSS, SRS i SVM. Protiv je bilo 10 poslanika LSV, a od glasanja se uzdržalo 42 demokrata i četvoro bivših članova Tadićevog SDS. Sednici je prisustvovalo 106, od ukupno 120 poslanika.

Iznenađenje je usledilo već na početku obraćanja Borislava Novakovića, šefa kluba demokrata.

- Posle dužeg razmišljanja zaključili smo da je izostala široka javna rasprava o izgledu tradicionalnih simbola Vojvodine, pa smo odlučili da budemo uzdržani - rekao je Novaković, i izazvao nevericu u sali.

Predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor (SVM), prekinuo je sednicu, sazvao hitan kolegijum, a posle dvadesetak minuta saopštio da nijedna poslanička grupa nije promenila svoj stav.

LIČI NA PREVARU PRAVNI ekspert prof. dr Slobodan Orlović, koji je sa poslanikom DSS Branislavom Ristivojevićem inicirao raspravu u parlamentu, veoma je neprijatno iznenađen ishodom glasanja: - Na sednicama Odbora prethodnih dana sve je usvajano jednoglasno, a ovo danas mi liči na čistu prevaru - rekao je Orlović "Novostima".

- Sve do maločas živeo sam u ubeđenju da će napor koji sam u prethodnim nedeljama činio da obezbedim dvotrećinski dogovor danas rezultirati usvajanjem odluke - kazao je Pastor po završetku sednice.

On je potvrdio da je u petak, na poslednjoj sednici Odbora za ustavno-pravna pitanja "bila dogovorena svaka zapeta odluke, pa tako i podrška demokrata", a slično je bilo i na kratkom sastanku sat uoči sednice Skupštine.

Šef poslaničke grupe naprednjaka Predrag Matejin rekao je da je ovim Skupština Vojvodine zadobila pukotinu, koja neće moći da bude zaceljena u ovom sazivu:

- DS je pogazila tradicionalne simbole Vojvodine koje predviđa Statut i tako dovela parlament u pravno-neregularan status. Ukoliko postoje mogućnosti za izbore do kraja godine, mi ćemo ih pronaći, kako ovakav rad i ponašanje više nikada ne bi brukali ovaj parlament.

Poslanik DSS Milenko Jovanov kazao je da ovakvim ishodom glasanja van snage stavljeni i dosadašnji aktuelni grb i zastava Vojvodine.