POVRATAK Vojislava Šešelja u dnevnu politiku mogao bi da podeli srpsku desnicu na umereni deo, koji bi zauzeli DSS i Dveri, i ekstremni, koji bi predvodili radikali.

Već u prvim danima novog angažmana lidera SRS, jasne su njegove namere da privuče najtvrđe antievropske snage, udruženja i pokrete kao i restlove nacionalističkih organizacija - „Naši“, „Obraz“, „Pokret 1389“...

Sa druge strane DSS i Dveri formirali su patriotski blok koji podržava i deo nacionalne inteligencije.

Drobljenju desnice svakako će doprineti i formiranje Srpske narodne partije Nenada Popovića, Državotvornog pokreta Slobodana Samardžića i Srpskog otadžbinskog fronta Siniše Kovačevića.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže, za „Novosti“, da je zasad jedino izvesno da Šešelj ne može da objedini umerenu i ekstremnu desnicu:

- Lider SRS ima ekstremniju politiku nego DSS i Dveri, koji udruživanjem pokušavaju da pređu na teren populističkih snaga. Mislim da će SRS i taj „suverenistički blok“ biti konkurenti. Šešeljeva prednost je liderska harizma, a DSS i Dveri imaju šansu da priđu političkom mejnstrimu.

Vladimir Goati, politički analitičar, smatra da od svih stranaka koje gaje nacionalnu retoriku, Šešelj ima najveće šanse da povrati deo rejtinga:

- Ipak je Šešelj stari igrač koji harizmom i ekscentričnim porukama i potezima ume da drži pažnju javnosti. Svakako će pokušati da se nametne kao apsolutni vođa te Srbije koja je protiv EU i NATO.


NEMA UJEDINjENjA

Đorđe Vukadinović, urednik NSPM, ukazuje na paradoks da Šešeljev dolazak može delovati i ujedinjujuće i razjedinjujuće:

- S jedne strane, on unosi novu energiju u taj demoralisani deo biračkog tela, a sa druge, potencijalno indukuje podele unutar njega. Malo je verovatno da će DSS i Dveri moći sa Šešeljem kao i on s njima. Tako da je teško očekivati zajednički nastup na tom delu scene.