Nije problem kad neko iz međunarodne zajednice falsifikuje istoriju i laže na račun Srba i Srbije, navikli smo, ali jeste problem kad to radi u Beogradu, ili komšiluku, a beogradski mediji laži prenose bez osećaja i potrebe da ih demantuju, ili nekom drugom pruže priliku da to učini.

Jelko Kacin, slovenački evroparlamentarac, dao je intervju portalu „Analitika“ - čije je sedište u Podgorici, a Tanjug preneo - u kojem iznosi nekoliko poznatih neistina čija je višegodišnja primena iste pretvorila u klasiku opanjkavanja Srbije.

Na stranu to što je Kacin izjednačio Putina i Miloševića, za briselskog službenika očekivano, ali ono što je kazao upoređujući Krim i Kosovo, prelazi liniju podmetanja i političke nekorektnosti. Rekao bih da se radi o potcenjivanju publike, pristupu tipa: ma to je niža vrsta, mogu da im kažem šta god hoću. Šta je to kazao Jelko?

Prvo, da je Milošević kroz stvaranje Republike Srpske i Republike Srpske Krajine hteo da ostvari naum - svi Srbi u jednoj državi. Za jednog solidno pozicioniranog igrača međunarodne zajednice, što Kacin jeste, ovo je ipak neočekivano nizak nivo argumentacije postavljene teze.

Srbi su već živeli u jednoj državi, zvala se Jugoslavija, i sve srpske reakcije početkom devedesetih godina proizašle su iz želje da se Jugoslavija očuva; možda drugačija, modifikovana, ali da se očuva. Protiv toga, a za rasturanje Jugoslavije, što se inače zove secesionizam, bile su Slovenija i Hrvatska. One su razbile Jugoslaviju, formalno i praktično, dokumentima i oružjem. Sve je počelo u Kacinovoj Sloveniji a komandant medijske pripreme, sa više laži nego istine, bio je Jelko Kacin. Ovaj današnji, koji se zalaže za međunarodno pravo i poštovanje državnih granica. Nismo zaboravili.

Drugo, Kacin tvrdi da se Kosovo i Krim nikako ne mogu upoređivati iz razloga što, kaže on, autonomija Krima u sastavu Ukrajine ničim nije bila ugrožena. Ovo je pucanj, ne u prazno, već u sopstvenu nogu.

A čim je bila ugrožena, ne autonomija, već skoro puna samostalnost Slovenije u sastavu Jugoslavije? Zbog čega su se Slovenci otcepili? Bili su najbogatiji, njihova republika najrazvijenija, imali su tržište o kakvom danas ne mogu ni da maštaju, vladali u Beogradu, u Sloveniju iz drugih republika puštali samo nekvalifikovanu fizičku radnu snagu, radili šta su hteli... i prvi povukli nogu u rušenju međunarodno priznate suverene države, Jugoslavije.

Identičan slučaj imamo na Kosovu. Nisu Albanci prvi put samostalnost zatražili 1999. godine, kad su s tim ciljem podigli oružani ustanak, već 1981. godine - kad su imali stepen teritorijalne autonomije i političke samostalnosti viši nego što Slovenija danas ima u Evropskoj uniji. Imali su svoju akademiju nauka, Albanološki institut, univerzitet, moć da blokiraju i ponižavaju Beograd kad god im se prohte. I nije im bilo dovoljno, tražili su međunarodno priznatu državu. Kao i Slovenci deset godina kasnije.

Nije muka niti je opasno ponižavati oklevetanu i poniženu Srbiju. Lako je mrtvom vuku meriti rep. Što Kacin opservacije o Krimu, Kosovu, Ukrajini, Putinu i Miloševiću ne izgovori u Moskvi?