POLITIČKI blok Borisa Tadića krenuo je iz Novog Sada. Posle prvog kruga razgovora, izvesno je da će u njegovoj novoj koaliciji biti i LSV Nenada Čanka, ZZS Dušana Petrovića i SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina.

Takođe, na pregovorima građanskog bloka, koji nisu bili na nivou lidera, u centrali ligaša okupili su se i predstavnici Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, Zelene ekološke stranke, Zajedno za Vojvodinu i Hrvatske nezavisne liste.

U isto vreme, kao nezvanično saznajemo, u Beogradu je bilo kontakata Tadićevog i Dinkićevog tabora, ali se nisu povećale šanse da se URS priključi novom savezu.

Posle sastanka u Novom Sadu, Bojan Kostreš, zamenik predsednika LSV, poručio je da je postignut konsenzus o zajedničkoj politici:

- Ne vidim nijedan razlog da listu ne predvodi Tadić, ali će LSV ipak zatražiti da se o tome izjasni Glavni odbor. Do kraja nedelje građanska opcija trebalo bi i formalno da se ujedini u predizbornu koaliciju.

Na sastanak u Novom Sadu pozvana je LDP, ali je Čedomir Jovanović rekao da bi njegova stranka „sebi vezala ruke“ ulaskom u koaliciju sa blokom oko Tadića.

Funkcioner ZZS Srđan Srećković je rekao, za „Novosti“, da je napravljen prvi i odlučujući korak u formiranju programske koalicije:

MALOVIĆEVA NAPUSTILA ĐILASA ZBOG neslaganja sa politikom aktuelnog rukovodstva DS, stranku su u sredu napustili i bivša ministarka pravde Snežana Malović i deo odbornika iz Žitorađe. Đilasove i Tadićeve demokrate, osim za funkcionere, vode rat i oko naloga na društvenim mrežama, pa je tako centrala DS saopštila da je ponovo „preuzela“ „Tviter“ i „Fejsbuk“ opštinskog odbora Zemun, koji je prešao u tabor bivšeg počasnog predsednika.

- Novost na političkoj sceni je to što nismo krenuli od brojeva, rejtinga, mandata, već od potrebe definisanja nove razvojne politike za bolji život.

Pri kraju je i formiranje bloka Dragana Đilasa. Kako nezvanično saznajemo, u finišu međustranačkih pregovora, bliski partneri Čedomira Jovanovića pokušali su da se dogovore o savezu sa demokratama, ali je njihova ponuda za Đilasa bila neprihvatljiva. Predsednik Nove stranke Zoran Živković najavio je koalicioni sporazum sa DS do kraja nedelje:

- Nisu tačne spekulacije ni da je DS u pregovorima sa Muamerom Zukorlićem.

U međuvremenu, bivši ministar privrede Saša Radulović osnovao je udruženje građana „Dosta je bilo. Restart“, sa kojim će nastupati na izborima, a listu će prijaviti do kraja februara.

Zbijaju redove i manjinske partije. Pet stranaka Mađara i Bošnjaka nastupiće u okviru koalicije „Lista nacionalnih zajednica“, a nosilac liste biće Emir Elfić iz Bošnjačke demokratske zajednice.


“OBRAZ“ UZ RADIKALE

RADIKALI, koji izlaze na izbore samostalno, predali su listu za Beograd, na kojoj je i Mladen Obradović iz „Obraza“. Lista nosi naziv „SRS - dr Vojislav Šešelj“. Funkcioner radikala Nemanja Šarović poručio je da su oni jedina altrenativa za sve one koji nisu za EU, NATO, odricanje od KiM i dalja zaduživanja.