ŽELIMO da učestvujemo u „vaskrsnuću“ Srbije, posebno u oblasti poljoprivrede. Vaša država je prirodna „korpa hrane“ Balkana i pola Evrope koja ima sve preduslove za razvoj poljoprivrede. Izrael, koji je rođen u pustinji i bio prinuđen na inovacije, želi da svoja iskustva podeli sa Srbijom.

To u razgovoru za „Novosti“ poručuje izraelski ambasador u Beogradu Josef Levi, koji srdačno ističe da Srbija spada u najintimnije prijatelje njegove domovine.

- Odlično političko razumevanje sa Beogradom odraz je bogatih odnosa dva naroda generacijama unazad. Svuda nalazim simpatije za Izrael i topla podsećanja na sličnosti naših istorija i želje za slobodom, jedinstvom i očuvanjem identiteta.

Srbi su jedan od nekolicine evropskih naroda gde antisemitizam nikada nije bio popularan i gde se Jevreji osećaju dobrodošlim.

* To prijateljstvo, ipak, nije praćeno i razvijanjem ekonomskih odnosa. Tokom poslednje četiri godine izraelske kompanije uložile su dosta u infrastrukturu u Srbiji, ali malo u druge oblasti?

JEZIK KAO MOST * Kako kao pripadnik naroda koji je sa Srbima mnogo stradao u NDH gledate na uništavanje ćiriličnih natpisa u Hrvatskoj? - Jezik nije neprijatelj. Slova nisu neprijatelji, već sredstvo komunikacije. Slova mogu da donesu mir. U Izraelu imamo tri zvanična jezika - hebrejski, arapski i engleski. Natpisi su na tri jezika i niko se zbog toga ne žali. Mi imamo oko 20 procenata arapske manjine u Izraelu, a jezik je naš most.

- Naš cilj nije razmena virtuelnih ljubavnih SMS poruka i često sam frustriran zbog nesrazmere između velikih očekivanja i skromne razmene koja ne prelazi 50 miliona dolara sa obe strane. Izraelske firme su investirale više od 1,3 milijarde evra u nekretnine u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Kragujevcu. Realizuje se još najmanje šest projekata - blizu parka Tašmajdan, u Zemun polju, pored Dunava, kraj Kalemegdana, kod Ade Ciganlije i u Ulici Kneza Miloša. Oni će promeniti izgled Beograda.

* Izrael je jedna od zemalja koja nije priznala nezavisnost Kosova. Ima li šanse da pod pritiskom moćnih promenite taj stav?

- Činjenica je da Izrael za sada nije među oko 105 vlada koje su priznale nezavisnost Kosova, uprkos tome što je Srbija glasala u UN za priznanje Palestine kao posmatračke države nečlanice. Na Kosovu znaju da imamo duboke i iskrene odnose sa Srbijom, kao što gajimo razumevanje, prijateljstvo i saradnju sa narodom Kosova. Izraelski mediji često kritikuju naš stav po pitanju priznanja Kosova. Princip koji je svima jasan jeste da se sukobi rešavaju isključivo kroz pregovore, a ne unilateralnim aktima. Vreme nasilja je završeno. Pozdravljamo istorijski i hrabar sporazum Beograda i Prištine od 19. aprila, kao jedan od najznačajnijih u Evropi posle Drugog svetskog rata. On daje nadu onima koji žele proboj na Bliskom istoku. Taj dijalog pomno pratimo.

* Koliko je ukidanje viza za Srbe pospešilo turizam?

- Beležimo pad broja Srba koji su posetili Izrael tokom poslednje dve godine. Mislim da su razlog visoke cene avionskih karata i nedovoljna svest koliko je Izrael lepa zemlja, koliko je blizu i kako je prijateljski raspoložena prema Srbiji. Nadam se da će nove, niže cene avionskih karata „Er Srbije“ pomoći da Izrael postane dostupnija destinacija i promovisati turizam u oba smera.

* Za šta su izraelski turisti zainteresovani u Srbiji?

- Jedne zanima netaknuta priroda, toliko različita od naše, druge noćni život, a svi znaju da su Izraelci dobrodošli u Srbiji. Turizam je velika šansa za Srbiju. Jer, turisti ne ostavljaju samo novac, već obezbeđuju posao, dugoročno menjaju imidž zemlje. To je najbolja „plastična operacija“ za jednu zemlju.DIJALOG SMIRUJE BLISKI ISTOK

* Može li obnavljanje mirovnog procesa na Bliskom istoku da pomogne tom uzburkanom regionu?

- I mi i Palestinci moramo biti svesni da 2014. treba da bude godina dijaloga, čak godina mira. Bliski istok gori i to pogađa većinu nas. Jedini način opstanka oba naroda su dve države. Mi smo spremni za kompromis, da podelimo zemlju između dve nacije, ali nismo sigurni da su i Palestinci spremni na to, jer odbijaju da priznaju Izrael kao državu jevrejskog naroda. Apsurd je da oni žele da njihova država bude priznata kao palestinska, dok u isto vreme sistematski odbijaju da nas priznaju.