NOVIH 11 ministara, koji su u utorak zauzeli svoje kabinete i praktično preuzeli kormila u resorima, neće dobiti „grejs period“ od prvih 100 dana, koji se inače daje članovima Vlade na početku mandata. Rezultati će se tražiti mnogo brže.

Prema saznanjima „Novosti“, vodeći ljudi u Nemanjinoj 11 preneli su „svežim igračima“, koji su tek ušli u portfelje, da se utakmica samo nastavlja, a ne počinje otpočetka. To znači da će morati već u narednim danima da izađu sa planom rada, imenima saradnika i konkretnim ciljevima.

Čim su novi ministri preuzeli dužnost u resorima, održana je i prva sednica „redizajnirane“ vlade na kojoj su razrešeni državni sekretari u svim rekonstruisanim ministarstvima.

Jedna od prvih odluka promenjenog Dačićevog tima bilo je i zvanično imenovanje Tanje Miščević za glavnog pregovarača Srbije sa EU.

SVA OPOZICIJA PROTIV DEMOKRATSKA stranke Srbije saopštila je u utorak da tokom glasanja za nove ministre, u Skupštini nije bilo uzdržanih poslanika, kako je to objavio predsednik parlamenta Nebojša Stefanović, već samo oni koji su glasali za i protiv: - Posledica te neistine jeste da će većina građana da zaključi da je svega polovina opozicije bila protiv izbora novih ministara, dok je polovina opozicije dala prećutnu podršku. Zaključiće da je opozicija podeljena, a po ovom pitanju nije. Iz kabineta predsednika Skupštine priznali su da je Stefanović napravio lapsus.

Vlada je potvrdila da će i ministar bez portfelja Aleksandar Vulin nastaviti da vodi Kancelariju za KiM. Formalno su razrešeni i direktor BIA Aleksandar Rodić, koji je izabran za ministra odbrane, a prestala je dužnost i Milana Pajevića, šefa Kancelarije za EU.

Umesto Žarka Obradovića, koji je bio predsednik kadrovske komisije Vlade, na to mesto je postavljen Branko Ružić. Uz tu seriju kadrovskih pretumbacija, koja će biti nastavljena „po dubini“ narednih dana, prvi radni dan nove Vlade protekao je i u opraštanju sa starim ministrima i primopredajama dužnosti.

Prvi je, već oko 8.30 na svoje novo radno mesto stigao novi ministar sporta Vanja Udovičić, gde ga je sačekala bivša ministarka Alisa Marić. Susret sportskih veličina, sada u političkim ulogama, bio je srdačan:

- Pred svima nama je veliki posao. Svestan sam da neće biti nimalo lako i da će biti puno izazova. Osećam veliku obavezu da pomognem svojoj državi, a kao sportista znam da se na kraju računa samo rezultat.

Najveću „feštu“ ponovo je priredio Milutin Mrkonjić, čiji oproštaj nije mogao da prođe bez velike pompe. Zbog navale novinara u čuveni Mrkin kabinet, organizovana je iznenada u Vladi konferencija za novinare, kako bi bivši ministar saobraćaja predao dužnost budućem - Aleksandru Antiću.

Mrkonjić je poručio da ima puno puno poverenje u svog stranačkog kolegu, nazvavši ga čak i „velikim graditeljem“:

- Nisam ja graditelj, ali imam puno iskustva na velikim infrastrukturnim poslovima u Beogradu, od obilaznice, preko „kineskog“ mosta do Mosta na Adi. Konkretan plan ministarstva predstaviću za deset dana. Nastavićemo izgradnju putnih koridora, aktiviraćemo ruski kredit na železnici, očekujem efektnije održavanje saobraćajnica...

I novoizbrani ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Dragan Glamočić preuzeo je funkciju od Gorana Kneževića:

- Počastvovan sam što imam priliku da obavljam ovaj posao. Uložiću sav svoj rad i energiju da doprinesem razvoju srpske poljoprivrede.