IZMENE Zakona o ministarstvima, u kojem će biti navedeni struktura budućeg kabineta i broj resora, naći će se u subotu na sednici Vlade.

Odmah u nedelju rukovodstva naprednjaka i socijalista izglasaće kadrovska rešenja, a već je oformljen uzak krug onih koji konkurišu za upražnjene pozicije.

Prema našim saznanjima, Saša Radulović i dr Svetlana Živanović najozbiljniji su kandidati za ministre privrede i poljoprivrede. Prvi je završio Eletrotehnički fakultet u Beogradu, a dugo je živeo u Nemačkoj, Kanadi i SAD. Njegova, možda, buduća koleginica u Nemanjinoj 11, u Americi je od 1998. i autor je brojnih publikacija u biotehnologiji i prehrambenoj tehnologiji. Najkasnije do petka po podne znaće se njihov konačan odgovor na ponudu da sednu u ministarske fotelje.

Socijalisti se lome oko dvojice kandidata za budućeg ministra prosvete. Kako saznajemo, u igri su Tomislav Jovanović, redovni profesor fiziologije i dugogodišnji prodekan Medicinskog fakulteta, ali i bivši rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević.

BLIŽI DOMINIK STROS-KAN PREMA saznanjima „Novosti“, Aleksandar Vučić u petak bi trebalo da postigne konačan dogovor sa Alfredom Guzenbauerom, koji je već viđen za savetnika prvog potpredsednika Vlade za ekonomiju, politiku i evrointegracije.
Vučić je u sredu pregovarao i sa Dominikom Stros-Kanom, bivšim direktorom MMF, kojeg želi za konsultanta za smanjenje javnog duga. Kako smo čuli, došlo je do izvesnog pomaka, ali još nema konkretnog sporazuma.

Za mesto ministra kulture pominjani su v. d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić, kao i direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac.

Uz slaganje mozaika redizajnirane vlade, čelni ljudi koalicije vode i trku sa vremenom i nije isključeno da se za dan-dva odloži sednica skupštine na kojoj bi se raspravljalo o novim ministrima:

- Naša želja je da u ponedeljak počne sednica. Videćemo da li će se stići, a zasad ostaje ta opcija - kaže premijer Dačić.

Nedelja će, u svakom slučaju, biti preloman dan. Za tada su naprednjaci najavili sednicu Glavnog odbora, a socijalisti okupljanje svog predsedništva. Dotad će se znati precizno i hoće li biti zamene resora između SNS i SPS i hoće li biti spajanja.

Da se pita aktuelni ministar Milutin Mrkonjić, resor saobraćaja treba da ostane poseban. A u četvrtak je izjavio i da ne zna hoće li napustiti tu funkciju:

- Ostavku sam ponudio mojoj partiji, nisam je dao narodu. Videćemo šta će drugovi da kažu. Ako procene da ne mogu bez mene, ja uvek stojim na raspolaganju i državi i narodu i graditeljima.

Dok se popunjava ministarski tim, paralelno treba da se odluči i ko će biti glavni pregovarač Srbije sa EU. Pominjalo se da bi na to mesto mogao da dođe i aktuelni ministar pravde Nikola Selaković. On je izjavio da će o tome konačnu reč dati SNS i da bi bilo izuzetno teško, ali ne i neizvodljivo da u isto vreme bude glavni pregovarač i da nastavi da vodi Ministarstvo.

Odlazeći ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić za to vreme sprema se za opoziciono delovanje i najavljuje da će se posvetiti URS i angažmanu u parlamentu:

- Praviću program za modernizaciju Srbije, ne samo za resor za koji sam trenutno zadužen, već i za sve ostale, jer ima mnogo resora koji su zapostavljeni.