ODLAZAK Mlađana Dinkića i ministara URS iz Vlade i eventualna ostavka Ivice Dačića na mesto ministra unutrašnjih poslova, bile su najvažnije teme ključnog susreta lidera vladajuće koalicije, koji je počeo u ponedljak u 17 časova u Nemanjinoj 11, a posle četiri sata završio se bez epiloga.

Aleksandar Vučić, Ivica Dačić i Mlađan Dinkić lomili su politička koplja oko svih nepoznanica čije će razrešenje odrediti izgled buduće vlasti u Srbiji, i pregovore će nastaviti u utorak u podne.

Kako Novosti saznaju, premijer i lider socijalista zatražio je od Dinkića da položi račune za rad u resoru finansija i praktično da napusti i tu funkciju.

Očigledno da premijeru nije bilo dovoljno ni to što je predsedništvoregionalista pristalo i na smenu svoje vicepremijerke Suzane Grubješić, a ni što se lider URS već odrekao privrede. Istovremeno, na napetom trojnom sastanku pokrenulo se i pitanje daljeg vođenja resora policije. Navodno, Dačiću je sugerisano da bi i on trebalo da prepusti MUP, pošto se Vučić odrekao odbrane, a Dinkić privrede.

Kao još jedan svoj ustupak, posle ostavke Milutina Mrkonjića, lider SPS je pokazao spremnost da “izbaci na talon” još jednu smenu iz svojih redova - ministra prosvete i svog zamenika u stranci Žarka Obradovića.

STROS KAN SAVETUJE? OPCIJA da rekonstruisana vlada angažuje stručnjaka iz inostranstva još je u igri, ali je realizacija krajnje neizvesna. Kako saznajemo, zamisao da Dominik Stros-Kan bivši direktor MMF bude angažovan kao savetnik u resoru finansija i dalje je otvorena ali su prepreka zakonske procedure kao i visoka naknada za njegove usluge. Ali, o tome će još biti reči.

Najspokojniji je, čini se, bio Vučić koji je već, za primer, podneo ostavku na mesto ministra odbrane i precrtao je još tri svoja ministra - Gorana Kneževića, Bratislava Petkovića i Alisu Marić.

Ukoliko SNS podrži Dačićev predlog da nateraju Dinkića na izlazak iz Nemanjine 11, istim putem će dobrovoljno krenuti i ostale članice Vlade iz URS Verica Kalanović i Suzana Grubješić.

- Isto kao što bi socijalisti ostali u Vladi, ukoliko bi je Dačić napustio, tako bi i naši funkcioneri ostali u kabinetima ako bi izašao Dinkić - ironično su nam objasnili u sedištu URS.

Tako je višenedeljni politički triler oko rekonstrukcije Vlade ušao u dramatičnu završnicu iz koje će u narednih dvadeset dana da se izrodi potpuno redizajnirani ministarski kabinet. Posle najvažnije pregovaračke runde znaće se i da li će vladajuća koalicija ostati u sadašnjem sastavu.

Pre sastanka, akteri maratonske i iznurujuće političke utakmice razmenjivali su poruke putem saopštenja, izjava i nezvaničnih poruka. Iz SNS su najpre stigli jasni signali da će se na dnevnom redu rekonstrukcije naći i policija i da ni Dačićev resor nije “sveto pismo”.

Zamenik šefa poslaničke grupe naprednjaka Zoran Babić izjavio je da bi predsednik Vlade trebalo da sledi primer lidera naprednjaka i odrekne se pozicije ministra unutrašnjih poslova.

- Ako je Vučić rekao da ne može da obavlja funkcije prvog potpredsednika Vlade i ministra odbrane i da ostvari rezultate koje očekuje, onda sam siguran da bi i premijer trebalo da pođe tim putem. Dačić bi trebalo da obavlja premijerski posao, a u MUP da radi čovek u punom kapacitetu. Sve ono što je SNS uradila u proteklih mesec dana treba da bude reper i za naše partnere.

Pre susreta lidera u Nemanjinoj 11, Dinkić je poručio da bi razgovori o rekonstrukciji trebalo hitno da se završe, jer je vreme da se ”zaposli Srbija”:

- Nije vreme za priče o ministarskim mestima. Političke kombinatorike na vrh glave su i meni, a kamoli našim građanima i mislim da su svi već umorni od rekonstrukcije. URS je u potpunosti ispoštovao predlog koalicionih partnera da učestvujemo u temeljnoj rekonstrukciji Vlade. Sada bi trebalo da se posvetimo zajedničkim ciljevima.

Opozicija je ponovila zahtev da se raspišu izbori. Potpredsednik DSS Slobodan Samarxić poručuje:

- Rekonstrukcija se ne zasniva na planu već na kupovini vremena, kako bi se ispunili uslovi zapada vezani za briselski sporazum. Vlada menja figure ali ne i partiju sa Briselom i Prištinom koju pokušava da odugovlači do dobijanja mata. To je jedna kupovina vremena i igra bez granica.

Stranačkim saopštenjem, DS je u ponedeljak ponovo zatražila da se zbog teške situacije za državu, privredu i narod, odmah odustane od rekonstrukcije:

- Nastavak ove lakrdije ne vodi Srbiju ka EU nego ka jednopartijskom režimu koji se gradi na apsolutnoj vlasti jednog čoveka. A to nije dobro, bez obzira na to kako se taj čovek zvao.