Nemački Bundestag je, glasovima vladajuće demohrišćansko-liberalne koalicije, dao saglasnost da nemačka vlada na sutrašnjem sastanku Evropskog saveta može da glasa za početak pristupnih pregovora Srbije sa EU, ali pod uslovom da se prva pristupna konferencija održi u januaru 2014. godine

Šta će se danas događati pratite sa nama iz minuta u minut...

08:23 - GINTER KRIHBAUM: DATUM JOŠ DALEKO

Šef Odbora za evropske poslove Bundestaga Ginter Krihbaum pred odluku parlamenta o Srbiji: Pregovori najranije u januaru, ako se primeni briselski sporazum. Potrebno je da Evropski savet u decembru proceni implementaciju. Opširnije čitajte OVDE

09:25 - KAKAV JE STAV BERLINA O SRBIJI

Kada je reč o berlinskom stavu pozitivno za Srbiju je to što se ono što je Srbija do sada učinila u primeni Briselskog sporazuma i reformama vrednuje kao istinski, a možda, pomalo i kao neočekivano veliki iskorak Srbije.

U nemačkim krugovima se kaže, takođe, da postoje uticajni političari, različitih političkih orijentacija, koji imaju pozitivan stav prema Srbiji i nastoje da iznađu rešenja i prihvatljiva i korisna.

Pomalo stidljivo navodi se i to da je, recimo, šef nemačke diplomatije, Gvido Vestervele, ''diplomatski izboksovao'' da se, umesto prvobitno planirane definicije za datum, u kojoj se pominjala samo 2014. godina, ipak, stavi vremenska odrednica ''januar, 2014.''

10:17 - MERKEL: U JANUARU KONFERENCIJA O PRISTUPU SRBIJE EU

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da prva konferencija o pristupu Srbije EU može da bude održana u januaru tek posle potvrde u decembru o napretku u sprovođenju briselskog sporazuma.

Merkelava je na sednici Bundesta ocenila da su bez sumnje i Srbija i Kosovo proteklih meseci postigli odlučujuće napretke u normalizaciji odnosa.

“Ali, bez sumnje sporazumi moraju da budu sprovedeni. Proces normalizacjie se mora nastaviti i pre pristupa Srbije EU mora doći do potpune normalizacije odnosa sa Kosovom", rekla je kancelarka.

12:04 - BUNDESTAG DAO „ZELENO SVETLO“ SRBIJI

Nemački Bundestag je, glasovima vladajuće demohrišćansko-liberalne koalicije, dao saglasnost da nemačka vlada na sutrašnjem sastanku Evropskog saveta može da glasa za početak pristupnih pregovora Srbije sa EU, ali pod uslovom da se prva pristupna konferencija održi u januaru 2014. godine.

Ako Evropski savet u decembru potvrdi ''potpuno i trajno sprovođenje obaveza iz plana o implementaciji'', sklopljenog 26. maja između Srbije i Kosova, onda se u januaru može održati pristupna konferencija, navodi se u zaključku Bundestaga.

U obaveze, između ostalog, spada i potpuno raspuštanje srpskih paralalenih struktura na severu Kosova.

12:50 - ŠTA SADRŽI USVOJENA DEKLARACIJA

Nemački Bundestag posebno naglašava da je potrebno potuno raspuštanje sprskih paralelnih struktura na severu Kosova i, umesto toga, stvaranje novih struktura u oblasti sigurnosti i pravosuđa Kosova koje podležu političkoj kontroli i finansiranju samo od strane kosovske vlade.

Zahteva se i detaljni uvid svih srpskih plaćanja institucijama na Kosovu, održavanje slobodnih i fer lokalnih izbora na Kosovu, kao i potpuno sprovođenje svih prethodnih rezulatata procesa dijaloga, u šta posebno spada neometan pristup kosovske granične policije i carinika graničnim postajama na severu Kosova.

17:07 - VUČIĆ: OČEKUJEMO DOBRE VESTI ZA VIDOVDAN

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić očekuje da će Srbija sutra, po prvi put u svojoj istoriji, dočekati Vidovdan sa dobrim vestima za građane. Više o tome pročitajte OVDE

18:36 - PRIBIĆEVIĆ:BEZ OBZIRA NA ODLUKU, SRBIJA MORA DA IDE KA EU

Nekadašnji ambasador u Nemačkoj Ognjen Pribićević izjavio je večeras da Srbija bez obzira na ishod sutrašnjeg sastanka šefova država i vlada zemalja EU mora da ide u pravcu EU, dodavši da će dobijanje datuma svakako pozitivno uticati na dolazak potencijalnih investitora. Pribićević je, gostujući na TV Pink, rekao da Srbija ne bi trebalo mnogo da se oduševljava pozitivnom ili razočara negativnom odlukom šefova država i vlada članica EU u vezi sa datumom početka pristupnih pregovora.

19:04 - DAČIĆ:BORBE NA EVROPSKOM NIVOU VODE SE IZ SATA U SAT

Premijer Srbije Ivica Dačić upozorio je večeras da se "borbe na evropskom nivou vode iz sata u sat", da sutra zaseda Savet EU na temu otvaranja pretpristupnih pregovora sa Srbijom i da se zato mora voditi raačuna o porukama koje stižu iz Srbije.

"Treba voditi računa o porukama koje od nas dolaze i nisu dobre one o lokalnim izborima, jer mi upravo pregovaramo o lokalnim izborima, a sa druge strane poručujemo da Srbi na severu Kosova neće da učestvuju na tim izborima", rekao je Dačih u Skupštini Srbije, aludirajući na izjavu zamenika direktora Kancelarije za Kosovo Krstimira Pantića.