SVE količine mleka na rafovima u Srbiji potpuno su bezbedne i ispravne. Afera sa aflatoksinom otvorena je da bi se nanela šteta srpskim stočarima i proizvođačima. Cilj je bio da, kada se sve uništi, u našu državu uvede genetski modifikovana hrana.

U to je apsolutno siguran Goran Knežević, ministar poljoprivrede i potpredsednik SNS, koji tvrdi da Vlada neće dozvoliti da se srpski proizvođači mleka bace na kolena.

Knežević poziva sve u državi da mirno sačekaju rezultate analize mleka koji treba da stignu iz Holandije i da bez ikakvog straha kupuju i konzumiraju mleko koje je sada u prodaji.

* Na osnovu čega tvrdite da je afera sa ”kancerogenim” mlekom politički motivisana?

- Na osnovu toga što kancerogenog mleka nema, a pokretači afere žele pad Vlade Srbije ili njenu kapitulaciju na polju jedine privredne grane koja ima spoljnotrgovinski suficit, a to je poljoprivreda.

POTREBNI IZBORI
U POKRAJINI
* Koliko je realno da se ove godine održe vanredni izbori u pokrajini i šta bi mogao da bude formalni uslov za njihovo raspisivanje?
- Politički razlog za vanredne izbore u Vojvodini postoji jer se izborna volja u pokrajini značajno izmenila u poslednjih godinu dana, a da li će se oni održati, po mojoj ličnoj proceni, najviše zavisi od rezultata u borbi protiv korupcije.

* Šta je cilj takvog, kako kažete, političkog napada na Vladu preko ”osetljive teme” kao što je mleko?

- Krajnji cilj je da se stočna hrana, a pre svega kukuruz i soja koji su proizvedeni u Srbiji proglase kancerogenim, čime bi se otvorio prostor i dalo opravdanje za uzgoj i uvoz genetski modifikovane stočne hrane. Opšte je poznato da je GMO lobi jedan od najmoćnijih u svetu, pa mu nije bio problem da angažuje pojedine političko-privredne strukture i medije u Srbiji.

* Ako je reč o političkoj pozadini ”mlečne afere”, zašto je inspekcija Ministarstva poljoprivrede povukla 50 vrsta mleka sa tržišta?

- Nije povučeno 50 vrsta mleka već 50 proizvodnih serija. Povučeno mleko nije ni otrovno ni kancerogeno - potpuno je isto kao i mleko koje smo pili pre tri ili trinaest godina, samo je pitanje da li je u okvirima propisa koje je proizvođačima nametnulo Ministarstvo poljoprivrede 2011. godine, dok su na njegovom čelu bili GMO lobisti. Tada se unapred pripremao scenario koji se danas realizuje.

* Konkretno, smatrate li da bi Goran Ješić, koji je otvorio aferu, trebalo da odgovara ukoliko se ispostavi da mleko nije otrovno?

- Nije važno šta će biti s jednim provincijskim politikantom koji je umislio da je ministar. Bitna je suština: da li će opstati srpski agrobiznis ili će pobediti lobi koji ima mnoge glasnogovornike od kojih je danas najistureniji Ješić. A šteta je već naneta: izvoz kukuruza je opao, prodaja mleka je opala, poljoprivrednici trpe ekonomsku štetu, a građani su zbunjeni i uplašeni. Inače, država je reagovala mnogo pre ”inspektora” Ješića, čim se u regionu pojavio problem sa aflatoksinom. Nije on ovlašćen da iznosi bilo kakve rezultate koji samo nanose štetu i stvaraju paniku.

* Jeste li spremni lično da snosite odgovornost ako se ispostavi da inspekcije Ministarstva poljoprivrede nisu radile dobro svoj posao?

- Ja snosim odgovornost za rad čitavog ministarstva, ali treba reći da ni supermen ne bi mogao za šest meseci od preuzimanja resora da popravi kompletno nakaradni sistem bezbednosti hrane i poljoprivredne politike koje je godinama uspostavljala i sprovodila vlast Demokratske stranke. Država je sada sve učinila što je do nje. Pojačaćemo kontrole i ubuduće. Znamo kakvo mleko pijemo. Čim se pojavila mogućnost da postoji opasnost od kontaminacije, povukli smo mleko, zato garantujem da je sve bezbedno. Građani sve informacije o mleku mogu da vide na sajtu, a imaju i kol-centar.

* Na koji način je to DS ”uništio sistem”?

- To je bila politika koja je trebalo da baci srpsku poljoprivredu na kolena, i sada je to jasnije nego ikad. Stalno umanjenje agrarnog budžeta, uz nametanje nerealnih i nepotrebnih propisa koje domaći proizvođači ne mogu da ispune, i zakonsko slabljenje uloge inspekcija, vodili su jednom cilju - da se domaći agrobiznis uništi, a vrata otvore uvoznom lobiju. Pošto sam stao na put toj politici, povećao agrarni budžet i najavio da ću se boriti za opstanak domaćeg agrara u evropskoj konkurenciji, obeležen sam kao meta koju treba gađati.

* Zašto ste optužili i ”Viktorija grupu” da je među onima koji, napadajući vas, ugrožavaju poljoprivredne proizvođače?

- Laboratorija na čije rezultate se pozvao inspektor Ješić i započeo aferu s ”otrovnim” mlekom je u vlasništvu ”Viktorija grupe”, a jedina fabrika u Srbiji koja bi mogla ”kancerogeni” kukuruz, umesto za stočnu hranu, da upotrebi kao sirovinu za proizvodnju biogoriva je takođe u vlasništvu ”Viktorija grupe”.

* Zašto se mleko analizira u Holandiji, a ne u domaćim laboratorijama?

- Srbija je od 2004. godine dobila ogroman novac od EU za nacionalnu laboratoriju i ništa nije urađeno. Zato sada moramo da čekamo rezultate iz Holandije, koji su jedini visoke tačnosti. Naša vlada je izdvojila 450 miliona dinara za novu laboratoriju i očekujem da će ona biti osposobljena tokom prvog tromesečja 2014. godine.

VUČIĆ MI KAŽE ŠTA MISLI O MENI * Predsednik SNS Aleksandar Vučić poručio je da nije zadovoljan radom svih funkcionera vaše stranke. Osećate li se prozvanim u toj poruci?
- Ne. Predsednik mi lično saopštava čime je zadovoljan ili nezadovoljan u mom radu, a ne putem medija.

* Ješić tvrdi i da je neko pokušao da ga podmiti kako bi zaustavio aferu... Može li se desiti da neko i krivično odgovara?

- To što priča Ješić možda nije cela priča o podmićivanju. Zato sam još prošle nedelje zahtevao da čitavu priču ispitaju državni organi koji se bave suzbijanjem organizovanog kriminala i korupcije.

* Đilas vas poziva da podnesete ostavku...

- Neka podnese zahtev za moju smenu, ako mu je ostao još neki poslanik u Skupštini.

* Očekujete li vanredne izbore zbog afera ”mleko” ili ”Šarić”?

- Ne očekujem vanredne izbore zbog bilo koje nametnute afere. Izbora će biti ako se ne postignu rezultati zbog kojih je Vlada formirana.

* Koliko je realno da dođe do rekonstrukcije Vlade, ukoliko ne bude vanrednih izbora?

- Prethodna vlada je tri godine najavljivala rekonstrukciju i smanjenje broja ministara, a onda je u poslednjoj godini mandata zamazala oči javnosti nekim besmislenim prekrajanjima resora. Ova vlada neće praviti takve greške. Ako bude izmena, neće biti marketinške.