PRETHODNA vlast ostavila nam je spaljenu kuću, koju prvo moramo da srušimo da bismo gradili poštenu, normalnu i pristojnu Srbiju. Tražim od vas, ali i od svih naših građana, da jedinstveno kažemo da nećemo priznati nezavisnost Kosova i Metohije, ali i da se zajedno obračunamo sa korupcijom i kriminalom.

To je prvi zahtev koji je svojim partijskim saborcima ispostavio Aleksandar Vučić, koji je u subotujednoglasno izabran za predsednika Srpske napredne stranke.

Svih 3.724 delegata na izbornoj skupštini u Sava centru podigli su ruke za Vučića, koji u toj trci nije imao rivala. Za njegovog zamenika istim brojem glasova izabrana je Jorgovanka Tabaković, koja u tom trenutku nije bila u dvorani. Njoj će stranački status biti zamrznut dok je na čelu Narodne banke Srbije.

UBRZO po izboru Aleksandra Vučića za prvog čoveka SNS, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je, na svečanom delu sednice, održao govor, u kome je poručio da Srbija neće pristati na sve uslove. Više pročitajte OVDE

Nasmejan i razgaljen apsolutnom podrškom stranačkih kolega, Vučić je svoj prvi zvanični govor kao lider naprednjaka započeo uz dugotrajni aplauz. Svi delegati bili su na nogama kada je prišao govornici.

- Na sledećim izborima moramo ubedljivije da pobedimo i siguran sam da ćemo i u narednih deset godina odlučivati o sudbini Srbije. Tražim vašu podršku i podršku svih građana da bismo vratili pravdu u državu. Moraćemo jedinstveno da se obračunamo sa korupcijom i kriminalom i ta borba biće izuzetno teška. Videćete već sledeće nedelje. Veliki izazov je pred našom vladom i put pun rizika. Imamo šansu da stvorimo bolju budućnost svim ljudima u Srbiji. Dajem vam reč da neće biti nikakvih povlačenja ni pred jednim opasnim čovekom iz bivše vlasti ili tajkunom - najavio je novi vođa SNS.

KOŠTUNICA I BEOGRAD IMAMO gradonačelnike u Nišu i u Novom Sadu, a u budućnosti ćemo ga imati i u Beogradu - poručio je Vučić.
On je pozdravio goste koji su došli na skupštinu, ali je posebno zahvalio Vojislavu Koštunici:
- Moramo da pozdravimo nekoga ko je imao dovoljno hrabrosti i ko je pomogao da do promena dođe, a to je Koštunica - rekao je Vučić, a salom su se prolomile ovacije.

On je pozvao članove stranke da ne bude revanšizma i da poštuju političke protivnike.

- To ne znači da lopovi i pljačkaši neće morati da odgovaraju. Nećemo ništa da im plaćamo niti da im vraćamo.

Vučić je podsetio da je SNS jedina stranka koja je za ministre postavljala nestranačke ličnosti, jedina koja je za direktora javnog preduzeća postavila nekoga ko nikada nije bio njen član, ali i jedina čiji je lider podneo ostavku posle izbora na funkciju šefa države.

- Toma Nikolić i ja smo u prethodne četiri godine prolazili pakao. Lansirali su laži o nama, pokušavali da nas zavade, ali cela Srbija može da nam pozavidi na iskrenom prijateljstvu. Dragi prijatelju, zahvaljujem ti se za sve što si učinio za SNS, zemlju i mene lično. Da tebe nije bilo, ne bih ovde ni stajao - obratio se Vučić predsedniku Nikoliću.

STOLICA I KNEŽEVIĆU NA Vučićev predlog, za potpredsednike stranke izabrani su Nebojša Stefanović, Zorana Mihajlović, Goran Knežević, Igor Mirović i Bratislav Gašić. Šef Izvršnog odbora postao je sin Tomislava Nikolića, Radomir, koji je do sada bio potpredsednik. Članove Predsedništva, kojih ima 30, Glavni odbor će izabrati na prvoj narednoj sednici, koja će biti za dve nedelje. Vučić je najavio da u tom telu neće sedeti oni koji konkurišu za diplomatsku službu i direktorska mesta u javnim preduzećima.

Vučićevoj promociji na svečanom delu skupštine prisustvovao je gotovo kompletan državni vrh na čelu sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem, a među gostima je bio i prvi čovek Republike Srpske Milorad Dodik.

Skupštini su se obratili i predsednik Vrhovnog saveta Jedinstvene Rusije Boris Grizlov, šef delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu Eduard Kukan.

U prvim redovima su bili i Vučićevi partneri iz Vlade, Mlađan Dinkić, Velimir Ilić, ali i Vojislav Koštunica.

Prisustvovali su i Andrija Mandić iz crnogorske Nove demokratije, a rukovodstvu SNS prenete su i čestitke Mila Đukanovića.

GRIZLOV PROČITAO PISMO MEDVEDEVA

BORIS Grizlov je pročitao pismo Dimitrija Medvedeva i rekao da Rusija Srbiju smatra ključnim partnerom na Balkanu i poručio da ta zemlja ostaje pri principijelnom stavu da nikada ne prizna jednostrano proglašenu nezavinost Kosova. Prema njegovim rečima, Rusija očekuje da se nastavi zajednički rad na infrastrukturnim projektima, ali i da se izgradnji gasovoda "Južni tok" da status nacionalnog prioriteta. Grizlov je preneo pozdrave Medvedeva i naglasio da je za dobre i prijateljske odnose dveju zemalja zaslužna i saradnja SNS i Jedinstvene Rusije.