Jugović: Doušnike na sunce

OTVARANjA tajnih dosijea plaše se oni koji su u prošlosti na kriminalan način obavljali svoje političke, poslovne, bezbednosne i druge aktivnosti. U dosijeima se nalaze tragovi ubistava političkih neistomišljenika, novinara, tragovi krvavog novca, finansiranja političkih stranaka, šverca cigareta, stvaranja tajkuna...

Službe bezbednosti su u vreme Tita likvidirale stotinu

hiljada ideoloških protivnika, a zatim su Miloševićevi odredi smrti ubijali na Ibarskoj magistrali, u Budvi, na Fruškoj gori. Imamo obavezu da utvrdimo istinu o ljudima koji su kao agenti ili doušnici učestvovali u zločinima i nanosili nesreću.

Moramo utvrditi ko i danas sedi u državnim strukturama i službama bezbednosti i želi da se zaštiti od odgovornosti pokušavajući da Srbiju vrati u devedesete i nastavi tamo gde je stao. Zato zakon o otvaranju dosijea mora biti hitno usvojen u Skupštini Srbije.


Todorović: Sahrana za službu

Ko o čemu, a Vuk Drašković o otvaranju dosijea tajnih službi. Nada se da će tako da opere svoju sramnu političku prošlost, što mu neće poći za rukom.

Otvaranjem dosijea praktično bi bila sahranjena srpska bezbednosna služba koja je već sada ubijena i stavljena pod komandu stranih obaveštajaca.

Cilj je, znači, da se dotuče jedna ozbiljna mašinerija koja služi za zaštitu države, kao što je to učinjeno u svim postkomunističkim državama.Služba je imala političke doušnike

i to su najprljaviji ljudi, ali je imala i profesionalce koji su, na primer, štitili zemlju od ekstremista i terorističkih grupa na Kosovu i Metohiji.

Srpski radikali nisu bili doušnici službe, otvaranja dosija se ne plašimo, ali mu se

protivimo. Vojislav Šešelj je već objavio svoj dosije na 4.500 strana.