BANjALUKA - Komisija za ispitivanje događaja u Srebrenici nije predstavljala sudsko telo, niti je imala mandat da daje pravne kvalifikacije događaja. U njenom izveštaju reč "genocid" navedena je samo jednom - prilikom citiranja dela presude generalu Radislavu Krstiću. Takođe, nije bilo dokaza o učešću političkog vrha RS u inkriminisanim radnjama u Srebrenici jula 1995. godine - naveli su u utorak članovi Komisije.
Sva petorica istraživača slažu se u oceni da nigde nije spomenuto učešće jedinica iz SRJ, kao ni plan ubijanja, tako da o planiranju ubistava nema ni reči. Sem toga, Komisija nije mogla utvrditi uzrok, način, ni vreme smrti, kao ni ukupan broj stradalih, koji će biti poznat tek nakon završetka ekshumacija i identifikacija.
- Mada je bilo niz zloupotreba Izveštaja u FBiH, ali i RS, najdrastičniji je bio istup člana Komisije Smaila Čekića. On je, pored ostalog, tvrdio čak i da je izveštaj falsifikovan, tako što su iz njega izvađeni dokumenti, koji dokazuju učešće policije SRJ u događajima u Srebrenici.
Bogdanić je podsetio da je Izveštaj donesen konsenzusom, te izrazio žaljenje što član te iste Komisije istupa sa kalkulacijama i zloupotrebama.


ČLANOVI
ČLANOVI Komisije iz RS koji su se obratili novinarima su Milorad Ivošević, Đorđe Stojaković, Gojko Vukotić, Željko Vujadinović i predsednik Milan Bogdanović.