AKO Vuk Drašković ne bude izabran za šefa diplomatije, to znači da će se u Srbiji voditi politika koja će više ličiti na onu pre 5. oktobra, što građani sigurno ne žele. Glasanje o njemu zapravo je i glasanje o našoj politici otklanjanja svih prepreka na putu ka EU, a samim tim i o našem učešću u Vladi - kategoričan je Srđan Srećković, potpredsednik SPO, čiji će lider, bez sumnje, s mukom sesti u fotelju ministra spoljnih poslova.
* Pretite li Koštunici praznom puškom, jer vladajuća koalicija ima većinu za izbor šefa diplomatije i bez vaša tri poslanika?
- Niti pretimo, niti ucenjujemo Vladu. I kada smo bili nezadovoljni nekim potezima naših koalicionih partnera, nismo želeli da destabilizujemo Vladu, jer bismo time državu doveli u ozbiljan rizik da se na vlast vrate stranke bivšeg režima.
* Može li i SPO da zahvati "virus Lalović", pa da neko od vaših ministara ostane u Nemanjinoj 11, čak i ako vaša stranka okrene leđa Koštunici?
- Mi smo ozbiljna stranka i sigurno će se svi naši funkcioneri ponašati u skladu sa odlukama Glavnog odbora.
* Ubeđujete li u stranci Draškovića da odustane od kandidature i predlažete li nekog drugog, kako vam iz ruke ne bi ispao slatki kolač vlasti?
- Drašković je predsednik SPO i daje ton našoj politici, pa je jasno da u tome nema ni trunke istine. Više puta smo jasno pokazali da nam nije stalo do vlasti po svaku cenu. Ne bežimo ni od određivanja datuma izbora, u skladu sa dogovorom sa svim strankama demokratskog bloka. Za nas je najvažnije da sledeća vlada ima pun demokratski kapacitet.
* Smetaju li vam političke kombinacije po kojima je premijer već pustio niz vodu Draškovića i da je Vladeta Janković "viđen" u fotelji šefa srpske diplomatije?
- To su neozbiljne priče iz takozvanih dobro obaveštenih izbora. Štaviše, svi naši koalicioni partneri podržavaju izbor Draškovića i politiku koju on vodi. Mi jedino tražimo da se ispoštuje koalicioni sporazum.
* Na koalicioni sporazum se poziva i G 17 plus, po kojem im, kako kažu, pripada više ministarskih mesta. Predlažu širu rekonstrukciju Koštuničinog kabineta, a nameračili su se i na fotelju ministra kulture u kojoj sedi vaš čovek Dragan Kojadinović. Hoćete li im ustuputi taj resor?
- Mi poštujemo koalicioni sporazum, koji je veoma jasan. Očekujemo da će to činiti i naši partneri u vlasti.

SVAĐE POD KLJUČ
* JE li tačno da je Drašković u stranci stavio "veto" na javne napade na DS?
- Ne. Dobro sarađujemo sa svim strankama demokratskog bloka i trudimo se da sa njima pronađemo dodirne tačke oko kojih možemo da se složimo. A razmirice i svađe trebalo bi da budu ostavljene za razgovore iza zatvorenih vrata, jer upravo demokratski blok u ovom trenutku preuzima odgovornost za to kako će Srbija ubuduće izgledati.

KOALICIJA
* SA kim biste najradije u politički savez pre ili posle narednih izbora?
- Spremamo se da na izbore izađemo samostalno, ali smo raspoloženi i za predizbornu koaliciju sa svim strankama demokratskog bloka.